България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Психолог: Има напрежение при учителите, над 35% от тях са в рисковата група

"Решението е в клас да не се носят маски, а учителите да бъдат с шлемове", смята Иван Игов

16.09.2020 | 10:30 Редактор: Искра Ангелова

Два дни се провежда протест против задължителното носене на маски в училище пред Министерството на образованието и науката. Протестиращите предлагаха на всеки, който мисли, че мерките срещу Ковид-19 са ненужни, да изгори маската си в метална кофа. В същото време общността "Родители за безопасно образование", искат наказания при неспазване на мерките въведени в училищата.

"Такава е обстановката, още от началото на годината с появата на пандемията нещата се поизнервиха, а сега с времето се натрупа и този посттравматичен синдром. Има много голямо напрежение между хората от всички категории, обикновено малки поводи палят искра, която води до всякакви протести, започнали от опасението, че нещо може да се случи на децата - здравето, училището", каза психологът Иван Игов в студиото на "България сутрин".

Той подчерта, че децата не са усетили толкова много ситуацията.

"Те тръгнаха с удоволствие на училище. Вярно, нямаше тържествата, които повечето изчакваха, но то се превърна в едно приключение. Срещнах родители, които се опитваха да убеждават децата си да носят маски", допълни Игов пред Bulgaria ON AIR.

Психологът се надява, че към края на годината ще се появят първите ваксини срещу Ковид-19, за да може следващата пролет да овладеем пандемията.

"Европейският модел е, че ние се вглеждаме в лицето на човека. На базата на лицевите реакции се разминаваме по улицата. Маските определено затрудняват комуникацията. Затова и решението е в клас да не се носят маски, а учителите да бъдат с шлемове. Проблемът при по-малките е, че те често ги губят, сменят, а при по-големите възниква бунта, че не искат да ги носят", коментира Иван Игов.

Ескпертът смята, че проблемът не е толкова в децата, колкото в учителите.

"Ние рискуваме да загубим част от учителите, които са готови да напуснат. 15% от учителите са в пенсионна възраст, а сигурно над 35% са в рисковата група, така че голямата напрежение е при тях", категоричен е той.

Според Игов синдикатите са се изложили с предложението си, с което искат глоба от 1000 лв. за родителите, които не успеят да вземат до час болното си дете.

Вижте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


2
0 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 3 години
При всички възможности на времето в което живеем, използваме остарели матрици на живот - пазаруване, учене, услуги.. Време е всичко да се промени! Сигнализирай за неуместен коментар
1
0 rate up comment rate down comment 0
Нина
преди 3 години
Сега коридорите на училищата ще са яко осеяни с маски във всякакви цветове Сигнализирай за неуместен коментар