България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Повече география в клас: Децата трябва да знаят, че имат родина

Предметът касае практическите умения, заяви проф. д-р Марин Русев

15.09.2020 | 08:20 Редактор: Юлия Христова

Знаем в детайли с какво се хранят или обличат хората в другия край на света, знаем кой е президент на Бразилия, но все по- трудно се сещаме кои са имената на големите реки или планини в България.  И за това си има причини. Част от тях накараха представители на географската общност в страната да организират петиция  за адекватен хорариум и присъствие в образователната програма. 

Наскоро беше съобщено, че България е единствената страна член на ЕС с граница Турция. Географията още от времето на Живков беше посочена за българистична наука. Това каза в "България сутрин" председателят на Асоциацията на професионалните географи и регионалисти - проф. д-р Марин Русев.

По думите му е лоша тенденцията да изчезне предмет като "Родинознание", в 3 и 4 клас имаме "Човек и общество". 

Децата имат нужда да знаят, че имат родина, особено тези от малките населени места. На практика в 3 и 4 клас се учи само история и география на България, допълни той за Bulgaria ON AIR.

"За пет години има 3 петиции. Ние все пак ще направим всичко възможно да влезем в реален контакт с министерството, не само с подписки. Да убедим властимащите, че трябва промяна. Ще опитаме да намерим този разговор, да направим открита кръгла маса. Вероятно на 1 ноември ще сме готови", заяви събеседникът.

Марин Русев е на мнение, че изучаването на "География" в училище ще предотврати редица проблеми сред онези деца, които предстои да заемат лидерски постове в бъдеще, както и би дало практически умения на бъдещите възрастни.  

Гледайте целия разговор във видеото

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК