България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Кинокритик: Холивуд демонизира белите хетеросексуални мъже

Същевременно е на колене пред Китай заради парите, посочи Благой Иванов

14.09.2020 | 09:30 Редактор: Тодор Петров

В Холивуд вече не е формула за успех да си бял, да си мъж и да си хетеросексуален. Според новите правила на наградите "Оскар", задължително ще трябва в актьорския състав, темите и техническия екип да присъстват хора от различни раси, хора с различна сексуална ориентация и такива в неравностойно положение. От 2024 г. тези правила ще важат само за категория "Най-добър филм".

"Това е тенденция от години. Прави впечатление и дразни от години. Вече се затвърждава като политически акт. Това е проблем, защото тези ултраси създават напрежение. Изкуството пада жертва на това нещо. Това компрометира самия замисъл на въпросното произведение. Филм като "Паразит" не би могъл да спечели на базата на тези нови правила", заяви кинокритикът Благой Иванов.

В студиото на "България сутрин" той посочи, че филмите, които се взимат предвид, трябва да бъдат с участието на определен процент маргинализирани групи. 

"Това е морално лицемерие и води до извращения. Белите хетеросексуални мъже са демонизирани. Либералите се борят с вече решени проблеми. Същевременно, когато отидат на изток, там са изключително подчинени на чуждите правила", настоя Благой Иванов.

Той даде пример с филма "Мулан", който по думите му е морално компрометиран, тъй като е създаден в сътрудничество между Холивуд и Китайската комунистическа партия в регион с концлагери. Там имало малцинствени групи, които са подложени на екстремен тормоз, на робовладелски труд и дори на стерилизация.

"Холивуд е готов да застане на колене пред Китай заради парите", подчерта кинокритикът пред Bulgaria ON AIR.

Благой Иванов изрази надеждата си групите, които са се обединили около, по думите му, уж социалните каузи, взаимно да се изядат.

Гледайте целия разговор във видеото.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК
 


1
1 rate up comment rate down comment 0
Нина
преди 3 години
Значи БГ филм никога няма да спечели Оскар Сигнализирай за неуместен коментар