България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Ген.-майор Ралчев: В пластмасови бутилки не се носи запалителна течност

Бившият служител на НСО и УБО с коментар в ефира на "България сутрин"

11.09.2020 | 08:35 Редактор: Георги Камарашев

"Претърсването на един огромен район задължително води до намирането на определени предмети. В пластмасови бутилки не се носи запалителна течност. Всеки, минал пиротехнически курс, го знае." Това заяви в ефира на "България сутрин" бившият служител на НСО и УБО и Велик Приор на Ордена на тамплиерите в България ген.-майор Румен Ралчев.

По този начин той коментира вчерашната акция на полицията, при която органите на реда откриха в района на протеста ножове, тръби и бутилки със запалителна течност. Вчерашната демонстрация, обявена като второ Велико народно въстание, премина без инциденти и ескалация на напрежението

"Постепенно органите на реда се научиха как се правят нещата. В работата им има грешки. Това е така, защото се залага на доброто чувство на протестиращите - че ще бъдат мирни. Действително, масовото струпване на полиция въздейства психологически върху протестиращите. За щастие, не се стигна до сблъсъци", каза още експертът пред Bulgaria ON AIR.

Специалистът увери, че освен ако някой не е решил да се самозапали, запалителна течност не би могла да се носи в пластмасова бутилка. 

"В такава бутилка може да се носи някакъв вид сълзотворна течност. Камуфлирането на една течност в детска играчка би могло да стане. Въпросът е дали трябва да се направи. За война ли говорим или за протест? В момента виждаме протест. Ако се породи насилие, отпор ще има от страна на полицията", категоричен бе Ралчев.

Той изтъкна, че ако органите на реда от цялата страна решат да се мобилизират, те не могат да достигнат и половината от броя на протестиращите. 

"Силовите мерки са кауза пердута. Важно е да се контрират отделни криминални елементи, ако такива се появят. Трябва да бъдат респектирани хора с по-слаба нервна система. Нещо, което на 2 септември не се случи. В теорията и практика по света борбата с масовите безредици е много широко застъпена. Всичко, което се правеше силово, е вредно", обясни още той.

Вижте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


6
1 rate up comment rate down comment 0
Го4о
преди 3 години
Генерала трябва да знае, че много от резервоарите на автомобилите са ПЛАСТМАСОВИ! Сигнализирай за неуместен коментар
5
3 rate up comment rate down comment 1
Бойко
преди 3 години
Този е самопровъзгласил се генерал-майор! Действителния му чин е подполковник! Сигнализирай за неуместен коментар
4
1 rate up comment rate down comment 4
анонимен
преди 3 години
Но не се и чупят, пластмасовите шишета! Тааа, прав е човека. Сигнализирай за неуместен коментар
3
12 rate up comment rate down comment 5
Алхимик
преди 3 години
Драги ми Генерале, явно си далеч от химическата промишленост. Зависи от така наречената "пластмаса". Та да знаеш че има такава в която се носи запалителна течност. Сигнализирай за неуместен коментар
2
10 rate up comment rate down comment 5
О.з Гого
преди 3 години
Генерал майор:Може и в найлонов плик да се съхранява запалителна течност( слаб 2 по химия) и друго 30 000 служители в МВР с/у 6-7 хиляди пак не познайте Сигнализирай за неуместен коментар
1
13 rate up comment rate down comment 3
ММ
преди 3 години
Този говори глупости. Бутилките от минерална вода не се разтварят от бензин. В Такава бутилка си нося бензина за тримера. Нека отиде в някой магазин за бои и ще види ,че повечето разтворители са в пластмасови бутилки. Всички те са запалителни течности. Сигнализирай за неуместен коментар