fallback

Политическото бъдеще през призмата на нестихващите протести

Целта на правителството била да изкара пълен мандат

10.09.2020 | 10:06 Автор: Виктория Гетова

В центъра на София се провежда второто Велико народно въстание. Какви са анализите за протестите на социолозите и политолозите?

"Очакванията са вечерта да има по-голям брой протестиращи. Това, което протестът направи е, че се организират акции на една седмица под надслов "Велико народно въстание", за да могат повече хора да се организират и да присъстват", коментира социологът Евелина Славкова в студиото на "България сутрин".

Според нея провокациите оказват влияние върху общественото мнение и създава друг образ на протеста.

"Борисов не успя да научи логиката и механизмите, които движат политическия процес. Той продължава да разсъждава върху политиката на равнището на личното преживяване, а не на системните процеси", подчерта политологът Страхил Делийски в ефира на Bulgaria ON AIR.

По негови думи подобни тежки проблеми в политиката няма как да се редуцират.

"Борисов говори на вътрешната си публика, а не на своя електорат, който трябва да гласува. Докато Томислав Дончев се опитва да говори на протестиращите", смята Славкова.

Делийски е на мнение, че основната цел на кабинета е да се задържи на власт колкото се може по-дълго.

"От началото този кабинет стартира със задачата да изкара мандата докрай. Всичко беше в името на мнозинството и стабилността", каза още той.

Славкова обясни, че според социологическите проучвания партията на Слави Трифонов ще бъде големият печеливш при евентуални предсрочни избори.

"Двете най-големи партии са подкрепяни едва от 1/4 от избирателите, които ще гласуват. Това са около 1 млн. гласоподаватели", добави още Делийски.

Вижте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК

fallback
Още от България сутрин
fallback