България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Деца рециклират за осма година в "Стара хартия за нова книга"

Магическото шоу на Ненчо Илчев ще е една от изненадите за малчуганите

09.09.2020 | 09:40 Редактор: Ивет Арабова

За осми пореден път екоиницативата "Стара хартия за нова книга" ще се проведе в София. И тази година Bulgaria ON AIR има честта да бъде медиен партньор.

За седемте години в кампанията са се включили общо 48 228 малки участници, които с помощта на своите родители са събрали 254,7 тона хартия за рециклиране. Така те са спасили от изсичане 3 311 дървета, а в замяна са получили 55 820 нови книги. 

"Удовлетворението е много голямо, обединихме се около каузата, че децата трябва да бъдат насърчавани да четат и да се грижат за природата. Най-важното за мен е те сами да изберат книгата, защото по този начин те наистина ги прочитат. Винаги призоваваме дете да доведе възрастен", каза за "България сутрин" инициаторът на кампанията Виктория Бисерова.

Според нея в основата на всичко в развитието на децата е четенето. Тя добави, че специалните издания на кампанията са събрали конкретни съвети за децата как да се грижат за планетата.

"Опазването на природата е нашата кауза. Това децата да се научат на тези полезни навици е в основата на всичко. Мотивацията основно идва от това децата да разберат смисъла на това да събират разделно и да не го правят еднократно", отбеляза в ефира на Bulgaria ON AIR Мариана Петкова от "Екопак България".

Тя допълни, че мисията им е да популяризират разделното събиране чрез образованието, за да разберат децата самите процеси.

"Ако започнем от децата, можем да превъзпитаме много успешно и родителите. Много изненади ще има, започваме в 10 часа на 13 септември пред книжен център "Гринуич" на бул."Витоша" 37 в София, очакваме ги с 5 кг хартия, за да могат да си изберат книга. Голямата изненада е магическото шоу на Ненчо Илчев", разкри Виктория Бисерова.

До 19 часа децата ще могат да предават хартия, ще бъдат спазени и стриктно противоепидемичните мерки, като е организирано отстояние пред всички пунктове и пред сцената.

Вижте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК