България сутрин

Всеки делник от 7:00 часа
още

Коронакризата: Рекордна смъртност през август, очаква ни нов пик на заразата

В офисите и училищата е рискова среда, предупреди Петър Велков

08.09.2020 | 08:25 Редактор: Юлия Христова

Август се оказа с най-висока смъртност от началото на коронакризата. България е на второ място по смъртност и в Европа. Какво да очакваме от учебния септември?

37% от починалите от Ковид-19 са през август и имаме ръст спрямо юли. Месецът беше и с най-голям процент починали без придружаващи заболявания. По 8 души средно на ден губят битката с болестта. Това каза в "България сутрин" доброволецът във ВМА и учител по математика Петър Велков.

По думите му тенденцията при смъртността е рекордна в рамките на седмица - 66 души за 7 дни.

"Процентът на хоспитализираните също расте. Критичните случаи са с голям скок също", каза той за Bulgaria ON AIR. 

"България е на второ място по смъртност. Малко са странни тенденциите, а някои държави регистрират по-голяма заболеваемост. Най-вероятно не се тестват таргетирано хората. Вероятно не могат да се тестват контактни лица. Имаме области, където между 50-60% са хоспитализирани, което показва, че късно хващаме болестта", допълни Петър Велков.

Според него между 30 и 80% е делът на тестваните от пътуващите. 

"Хубавото беше, че времето беше топло и хората бяха навън. Обществото се отпусна и някои хора се измориха да спазват мерките. В офисите е рискова среда, както и в училищата. Заради лошото време хората ще прекарват повече време вътре, което ще доведе до покачване на заразените", прогнозира Велков.

"Септември започна ужасяващо за медицинските специалисти. Почти всички държави, в които учениците се върнаха в клас, бележат ръст. Трябва да се очаква, че това ни чака и нас може би към края на септември. Остават въпросителни, по ковид мерките има доста неясноти в училищата. Надявам се образователното министерство и МЗ да подходят гъвкаво и заедно с директорите да минимизират рисковете", допълни той.

Гледайте целия разговор във видеото

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК

2
0 rate up comment rate down comment 0
Нина
преди 4 месеца
Заболяла нация сме и това е проблемът Сигнализирай за неуместен коментар
1
0 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 4 месеца
Изморих се вече, постоянно да чакам някакъв пик. Сигнализирай за неуместен коментар