България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Проф. Константинов: По време на пандемия машинното гласуване крие здравен риск

"Хората трябва да имат възможност да гласуват, както искат", заяви той

04.09.2020 | 10:25 Редактор: Искра Ангелова

 Нови изборни правила. Как ще гласуваме на следващия вот? 

"Що се касае до машинното гласуване, отново искам да кажа, че такова нещо в Европа няма. Доколкото разбирам 2/3 от българите искат машинно гласуване, това го показват социологическите проучвания. Значи такова гласуване ще има. Машинно гласуват в Брюксел и една близка околност. Това е доста по-малко от 1% от населението. Това, което се предвижда за България, е правилно, а именно да се осигури възможност за машинно гласуване, така и за гласуване с хартиени бюлетини", каза експертът по изборно законодателство проф. Михаил Константинов за "България сутрин".

Той е наясно, че това създава проблеми, но по думите му в България има немалко брой хора, които не работят с компютри и няма да работят.

"Хората трябва да имат възможност да гласуват, както искат. Гласуването с touch screen рязко повишава медицинския риск в условия на пандемия. Последните 4,5 месеца ни учат, че след като пипаме дадени повърхности - трябва да си мием ръцете. Избирателната комисия не вижда вие какво правите с машината. Ако една машина дезертира в секцията, ако няма резервен вариант - много хора ще се откажат да гласуват", допълни проф. Константинов пред Bulgaria ON AIR.

Той подчерта, че избирателната активност е 60%, което хич не е толкова малко.

"Гласуват между 3,5 - 3,8 млн. души, а в момента и малко повече, защото доста българи се върнаха заради пандемията. Даването на указания на избирателя е много деликатен проблем", категоричен е специалистът.

Гледайте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


2
0 rate up comment rate down comment 0
RILSKI
преди 3 години
PROFESORE,'ASCHATA, SAVEST,utre VDRUGI DEN ,ILI PO-NATATAK, ,badete siguren "I STE BADE SPATNIK,KOITO NYAMA DA VI !!! Сигнализирай за неуместен коментар
1
2 rate up comment rate down comment 1
анонимен
преди 3 години
Явно господина иска ниска избирателна активност :) Сигнализирай за неуместен коментар