България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Партиите се превърнали в асансьор за извеждане във властта на некачествени хора

Според Тихомир Стойчев не виждаме истинската роля на президентската институция

03.09.2020 | 10:12 Редактор: Ивет Арабова

До ескалация на напрежението се стигна по време на протестите в София снощи. Демонстранти мятаха бомбички по органите на реда пред бившия Партиен дом, а след около час жандармерията премина в щурм и изтласка протестиращите от площада в Триъгълника на властта. Правилно ли реагираха органите на реда на протестите?

"Гледам с известна доза скептицизъм това, което се случва на улиците. По какъвто и начин да е изразено недоволството, диалогът отново ще е пренесен в партиите и в парламента. Сегашното правителство отдавна загуби своята легитимност, този етикет може да бъде отнесен и към част от партиите в опозицията", каза за "България сутрин" бившият директор на ЦСБОП Тихомир Стойчев.

Според него се случва нещо като "наторяване" на ситуацията в партиите. Стойчев допълни, че за корупцията не е воден реален диалог в обществото.

"Политическите партии в периода на Прехода се превърнаха в социални асансьори за извеждане във властта на пяната в обществото, не на качествените хора. Видяхме много некомпетентни министри, случайни депутати. Всичко продължава да става скрито. Не виждаме истинската роля на президентската институция", добави Стойчев.

По думите му с оглед на ситуацията от последните дни президентът е трябвало да свика на Консултационен съвет по национална сигурност - заради ескалацията на напрежение между Гърция и Турция, случващото се у нас.

"Ние не чуваме как работят службите за сигурност. Професионални бяха действията в градинката "Кристал", по-късно и пред запаления парламент, но отговорността падна до МВР и службите за сигурност. В един момент и тези девойки и младежи в униформи и щитове ще бъдат демотивирани", отбеляза ексшефът на ЦСБОП в ефира на Bulgaria ON AIR.

Вижте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
0 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 3 години