България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Докъде ще стигне напрежението на протестите?

Коментар на журналистите Валери Тодоров и Евгени Петров

02.09.2020 | 14:50 Редактор: Ивет Арабова

До ескалация на напрежението се стигна тази сутрин на т. нар. Велико народно въстание, което се провежда пред бившия Партиен дом. 16 души са хоспитализирани след сблъсъците - сред тях има както протестиращи, така и полицаи.

"Наблюдавал съм като журналист и по-мащабни сблъсъци. Гледам малко по-спокойно на тази ситуация, но тя издава непримиримостта и на двете страни. Възможни са провокации и от двете страни", каза в извънредното студио на Bulgaria ON AIR журналистът Валери Тодоров.

Според него най-големият риск е обстановката да се изостри чрез провокации.

"Полицаите изпълняват дълга си, протестиращите изразяват недоволството си. Управляващите от доста време отказват да чуят това недоволство. Хората искат друга държава с друго управление. Не е вярно, че няколко месеца преди редовни избори нищо няма да се промени - големият проблем е, че няма личности, които да влязат в политиката", смята Тодоров.

"Не очаквам контрапротестиращи да излязат. Наблюдаваме един доста радикализиран протест, който повече втвърдява привържениците на едни или други политически сили. Нещата са "горещи", но протестът се канализира и пое по една посока - до Орлов мост с малки отклонения", отбеляза от своя страна журналистът Евгени Петров. 

По думите му е трудно да се прогнозира какво ще се случи на протеста тази вечер.

"Днес не е "Денят X". Март месец изглежда твърде далече. Ако това недоволство се засилва, то оставката може да бъде ускорена. Крайностите в тази ситуация са изключително опасни", коментира Валери Тодоров.

Вижте повече във видеата.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК