България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Социолози: Нужно е силно парламентарно мнозинство

Коментар на Цветанка Андреева и Добромир Живков

02.09.2020 | 11:50 Редактор: Виктория Гетова

Какви са социологическите анализи за случващото се в на парламентарната трибуна и напрежението, което се усилва пред сградата на бившия партиен дом.

"Емоцията е отвън, протестът се радикализира до степен, в която виждаме и обгазяване. Те гледат на полицията като на онзи буфер, който трябва да нападнат, за да стигнат до Партийния дом. Отвътре бяхме свидетели на скучна реторика", коментира политологът Цветанка Андреева в студиото на "България сутрин".

"Най-значимо е изказването на ДПС за подаване на оставка на Борисов и съставяне на експертен кабинет в рамките на това Народно събрание", допълни социологът Добромир Живков в ефира на Bulgaria ON AIR.

Андреева обясни, че проблемът се състои в това, че всеки който подкрепи тази формула ще загуби легитимност на избори.

"Такава формула изисква успокояване на страстите, а това в момента не е възможно", заяви още Живков.

Според Андреева изборът на нов лидер на БСП ще изиграе важна роля за парламентарната група.

"Говори се за разцепление и неподчинение при избора на лидер на партията. Не е изключено част от противниците на Нинова да тръгнат към друг сценарии", каза още тя.

Живков обясни, че случващото се в страната е добило и световен отзвук.

"Събитията в България стигнаха и до Европейския парламент. Оттук насетне разделението е много по-дълбоко и може да се приеме, че започва компрометиране на сегашното управление и сред международните ни партньори", каза още политологът.

Живков смята, че липсва причина за стартиране на импийчмънт на президента Румен Радев.

"Става въпрос за политическа игра, в която Радев участва. Нетърпението, с което той иска да вземе властта, го прави силно подозрителен. Той иска да вземе властта чрез служебно правителство, но не за да успокои общественото мнение", добави още Андреева.

По нейни думи президентът Радев е обезсмислил функцията на президентството като институция, тъй като вече не е способен да събере заедно на едно място политическия елит, за да обсъдят каквато и да е криза.

"Исканията са насочени основно към смяна на управлението, а не към промяна на основния закон", заяви още Живков и добави, че е много е вероятно да няма пълен парламентарен цикъл на следващите избори.

Според Андреева, за да има силно реформаторско мнозинство трябва да има и много сериозно парламентарно мнозинство.

"Големият провал на политическия елит е, че не успя да извади България от дъното на всякакви класации", каза още Живков.

Вижте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК