България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Ще доведе ли бунтът на гражданите до нова Конституция?

Пламен Юруков и Михаил Балабанов коментираха темата в "България сутрин"

26.08.2020 | 09:07 Редактор: Ралица Братанова

Близо 2 месеца продължават антиправителствените протести у нас. Междувременно идеята на ГЕРБ за свикване на ВНС и нова Конституция намери подкрепата на НФСБ, а от ВМРО поставиха ултиматум на партньорите си. Засега все още не са събрани необходимите 120 гласа.

"Това е идея на СДС. Ние считаме, че голяма част от проблемите на българската политика и протестите от 2013, и сега, са свързани с това нещо. Тази Конституция изразява модел на олигархически капитализъм", коментира бившият председател на СДС Пламен Юруков в "България сутрин".

По думите му ГЕРБ са избързали с конкретното предложение, а е трябвало да изчакат. 

"Един от най-големите проблеми в тази ситуация е, че се създава впечатление у обществото, че този проект не е внесен, за да се търсят недостатъци в Конституцията, а за да печели политически време за ГЕРБ и коалицията в парламента", заяви бившият заместник-председател на Агенцията за младежта и спорта на БСП Михаил Балабанов.

Според него предложенията за нова Конституция показват, че са писани на коляно, което доказва, че това е тактически ход на Борисов.

"В този момент, в ситуация на такава политическа конфронтация и недоверие към институциите, много трудно може да се постигне консенсус", допълни Балабанов пред Bulgaria ON AIR. Той изрази мнение, че промяната е в ход и не трябва да бързаме със заключенията.

Според Пламен Юруков и двете водещи партии в момента са в криза

"Когато те са в криза, ще търсят нови решения. За генерална промяна на устройството на държавата първо трябва да има един много по-сериозен и професионален дебат, който не се случва", категоричен бе той.

Вижте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК
 


2
0 rate up comment rate down comment 0
Нина
преди 3 години
Едва ли ще е заради бунта Сигнализирай за неуместен коментар
1
0 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 3 години
Не бунт, а нуждата ще доведе но нови закони! Сигнализирай за неуместен коментар