България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Проф. Близнашки: Несъстоятелна теза е, че в България има диктатура

Крясъците може да бъдат изключителна заплаха, но не могат да произведат национални идеи, смята той

02.09.2020 | 09:35 Редактор: Тодор Петров

"Несъстоятелна теза е, че в България има диктатура. Няма кой да го повярва", заяви експертът по конституционно право и бивш служебен премиер проф. Георги Близнашки в студиото на "България сутрин".

По думите му това е поредният протест, който наблюдава с интерес и си дава сметка, че е много важно какво мислят хората, които задават тон на протестите. 

"Велико народно въстание - това са хиперболи. Въстанията са се случвали през 19 век. Не мисля, че този протест има такава кауза, за която хората биха жертвали здравето и живота си", категоричен е проф. Близнашки.

Той е на мнение, че такива процеси се случват и в Западна Европа, но ние се движим с голямо историческо закъснение и не намираме адекватните форми на протест. Според него липсват ясни искания, които да очертаят каузата на промяната.

"Каква смяна на модела? Моделът е парламентарна демокрация. Радев черпи енергия от скандиранията на неговото име. Това го опиянява, но трябва да си мери приказките, защото е държавен глава", коментира още проф. Близнашки пред Bulgaria ON AIR.

Той е на мнение, че квалификациите на президента Радев нямат общо с истината и протестите в страната. Бившият служебен премиер подчерта, че конституциите се променят в преломни исторически моменти и в случая инициативата на Борисов е силен политически ход, за да пренасочи популистките прояви в друго русло.

"Предизвика всички останали да сложат на масата своите идеи. Да се отиде към рационален политически дебат. Защото крясъците може да бъдат изключителна заплаха, но не могат да произведат национални идеи", каза проф. Близнашки

Той смята, че от ГЕРБ са допуснали тактическа грешка с тръгването към промени в държавното устройство и изготвянето на изцяло нова Конституция.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК