България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Уникален филмов фестивал у нас след социалната изолация

Найо Тицин с подробности за "Master of art"

28.08.2020 | 09:25 Редактор: Тодор Петров

В епохата на високите технологии документалното кино пише и пази историята. И прави значимите личности и събития интересни за по-широката аудитория. 67 пълнометражни и 12 късометражни филма от целия спектър на живота ще бъдат показвани на публиката в началото на новия месец. 

"Тази година е пето издания. По кината в София, Пловдив и Варна хората могат да видят нови филми, които не са показвани в онлайн изданието. Снощи беше официално откриване в София, а в Пловдив и Варна предстои на 1 септември", сподели в "България сутрин" Найо Тицин - създател и артестичен директор на филмовия фестивал ''Master of art''. 

Според него това са филми от целия спектър на изкуството и всеки може да намери нещо за себе си. В рамките на час-час и половина заживяваш с тези филми. Камерата, проследявайки ги, те прави близък с тези хора, които няма как да разбереш, смята той.

Първият излъчен филм на фестивала е "Прегръдката". Ще бъдат прожектирани и 10 филма за различни женски образи, оставили отпечатък върху изкуството. Мотото на фестивала е "Прегърни изкуството", а по думите на Тицин документалното кино също може да бъде произведение на изкуството.

"Нашият фестивал дава възможност да разберем по-добре света, в който живеем. Имаме всичко за даденост, но то не е даденост. Тези фестивали се случват благодарение на много партньорства - със Столична община, Националния филмов център, Държавния културен институт...", разказа още Тицин.

"Извънредното положение дойде на 13 март, нашият фестивал беше планиран да започне на 9 април. Трябваше много бързо да реша какво да правя. Давам си сметка, че тази объркана година ни дава шанс да бъдем по-адаптивни", отбеляза той за финал.

Вижте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК