България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

В училище: Единични чинове и задължителни маски в общите помещения

Коментар на зам.-директора на 119 СУ Симеон Ангелов и председателя на синдикат "Образование" д-р Юлиян Петров

28.08.2020 | 09:15 Редактор: Георги Камарашев

Как училищата ще посрещнат учениците? Темата коментираха заместник-директорът на 119 СУ Симеон Ангелов и председателят на синдикат "Образование" д-р Юлиян Петров.

"Повечето превантивни мерки са от няколко години. Има едно външно разширение в училището ни, което не позволява децата да се струпват на едно място. Има дезинфектанти на входа на училището. На влизане се следва ясната посока. Чиновете са единични. Всяко дете си има своето работно място. Разстоянията между отделните колони са достатъчно големи. Има пространство, проветрява се достатъчно често. Бюрото на учителя е отделено на достатъчна дистанция", разясни Ангелов в ефира на "България сутрин". 

По думите му маските ще бъдат задължителни в общите помещения на училището. Той увери, че учениците ще влизат по строго определен график в сградата и няма да има контакт между отделните паралелки. Заместник-директорът изрази надежда, че всяко едно училище трябва да бъде подготвено за електронно обучение. 

Председателят на синдикат "Образование" д-р Юлиян Петров от своя страна обясни какви ще са правилата през новата учебна година.

"Директорът и ръководството на училището ще бъдат отговорни за целия процес по време на извънредното положение. Когато се види ученик без маска или друго нарушение, директорът е длъжен да вземе отношение. Може би формално ще се определи комисия, която ще отговаря за тези неща", заяви експертът пред Bulgaria ON AIR. 

Според специалиста, от здравното ведомство трябва да гарантират и здравето на учителите, освен това на учениците.

"Има болести, които са опасни за децата, но от Министерството на здравеопазването трябва да помислят и за българските учители, които също са уязвими. Ако няма учители, няма да има и образователна система. Надявам се колективите да намерят правилния алгоритъм и да установят точния режим на работа", каза още той.

"Един здравен работник - лекар - от един поглед едва ли ще може да разпознае коронавируса. Ако първите симптоми са изписани в нормативната база, то те трябва да се знаят. Добре е учителят да бъде мотивиран за неговия труд и той да му се заплати. Бих искал да има оптимизъм, че нещата в образованието ще се случат. Грижата за нашите деца е водеща. Надявам се, че всички ще спазват правилата и годината ще бъде спокойна", допълни Петров. 

Вижте повече в репортажа на Даяна Георгиева.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


3
1 rate up comment rate down comment 2
анонимен
преди 3 години
По- скоро трябва да се помисли за чист въздух в стаите, за повече спорт в училище, за добър приятелски климат и интересно протичане на уроците.Така имунната система ще е здрава и децата няма да се разболяват. Маски в затворено помещение 5 часа на ден със сигурност не е добре особено при досегашния начин на обучение. Сигнализирай за неуместен коментар
2
0 rate up comment rate down comment 2
Нина
преди 3 години
Ако дадено дете закъснее- ще влезе ли изобщо, след като неговата паралелка вече е в час? Сигнализирай за неуместен коментар
1
1 rate up comment rate down comment 2
учител
преди 3 години
За пръв път срещам и позиция,застъпваща се за здравето на учителите.Блаво! Сигнализирай за неуместен коментар