България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Имунолог алармира: Пандемията се развива, предстои ни сериозен период

Акад. Богдан Петрунов обясни, че сега е времето да засилим естествения си имунитет

27.08.2020 | 08:27 Редактор: Ралица Братанова

Извънредната епидемична обстановка остава до края на септември. През последните дни в Европа се наблюдава ръст на случаите на коронавирус, като основната група заболели са младите хора. У нас отчитаме лек спад в броя на заразените.

"Не бих казал, че имаме основание да говорим за затихване на пандемията. Тя продължава да се развива", коментира имунологът акад. Богдан Петрунов в "България сутрин".

По думите му можем да говорим за намаляване на случаите, но това все пак зависи от броя на тестовете и характера на хората, които се тестват.

"Не виждам основание за успокоение. По отношение на заразените сме сравнително добре, но по отношение на броя на починалите сме на второ място в цяла Европа", заяви той.

Имунологът добави, че вирусът става по-инфекциозен и в замяна на това намалява броят на смъртните случаи.

"Епидемията е далеч от своето завършване, предстои ни много сериозен период. В България мисля, че няма да дойдем на тази фаза на истерия, цялата ни здравна система и общество е значително повече подготвено", обясни акад. Петрунов пред Bulgaria ON AIR.

Той призова да спазваме противоепидемичните мерки - да носим маски в публични заведения, ресторанти и градския транспорт и да спазваме физическа дистанция.

"Различаването на Ковид-19 и другите вирусни инфекции не е никак просто, тъй като голяма част от симптомите са общи. Това може да го направи само опитният лекар. Когато човек забележи в себе си такива прояви на висока температура, тежко дишане, болка в гърлото, веднага да се обърне към своя личен лекар", посъветва имунологът.

Акад. Петрунов добави още, че точно сега е времето да засилим активността на естествения ни имунитет с приемането на витамин C, витамин D, селен, манган и магнезий.

"Да не се прекалява с витамин C, тъй като засилва кръвосъсирването, а голяма част от проявяването на заболяването е в кръвоносната система и трябва да бъдем много внимателни", предупреди имунологът.

Вижте целия разговор във видеото.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


3
3 rate up comment rate down comment 0
Деси
преди 3 години
Най-добре вит. Ц под формата на лимон и люти чушки Сигнализирай за неуместен коментар
2
1 rate up comment rate down comment 1
анонимен
преди 3 години
Хубаво, че не препоръча джинджифил. Изпонатрови се народа с него.Иначе...всеки трябва да полага услилия да се пази. Сигнализирай за неуместен коментар
1
3 rate up comment rate down comment 0
bivip
преди 3 години
ново 5. Пак ще чакаме ПИКа ,който така и не дойде! Сигнализирай за неуместен коментар