България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Огромни загуби и бунт на превозвачите заради пунктовете към Гърция

Всеки шофьор, който престоява на границата, е с платено време, заяви Николай Рашков

26.08.2020 | 08:12 Редактор: Юлия Христова

Превозвачи протестираха на граничен пункт "Илинден - Ексохи". Поводът - той продължава да бъде затворен и така най-прекият им път до Гърция не функционира. Транспортните фирми от района търпят загуби.

Някои от стоките са такива от първа необходимост, а когато работи само един пункт, преминаването е по-трудно и разходите са повече. Въпросът трябва да намери решение, защото е важно за нашата, но и за гръцката икономика. Това каза за "България сутрин" Николай Рашков от Съюза на международните превозвачите.

По думите му е вероятно да се намери скоро решение.

"Затварянето на пунктовете е заради съображения за сигурност, но ефектът е един и същ. Шофьорите на тежкотоварни коли обаче не трябва да поемат последиците в сегашната ситуация. Каквито и да са последиците, загубите са вече факт. Предстои да ги остойностим. Не всички транспортни компании ще могат да ги поемат, а всеки допълнителен разход рано или късно ще бъде прехвърлен на крайния потребител", допълни той.

Рашков посочи, че всеки шофьор, който престоява на границата, е с платено време.

"Самото струпване на хора на едно място не е най-препоръчително сега. Рядко гръцките ни колеги преминават през България към Западна Европа. Те усещат затрудненията, но не в този мащаб", допълни събеседникът за Bulgaria ON AIR. 

По думите му фактите трябва да се изложат и да се вземе решение от страна на властите по-бързо. 

"Важно е да видим какви ще са мерки за правоприлагане по отношение на пакета "Мобилност". Надявам се преминаването да не се затруднява. Наблюдаваме спад при някои стоки, обемите на транспортните компании са спаднали за компаниите като цяло", заяви Рашков.

Гледайте целия разговор във видеото

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК