България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Блог вдъхва нов живот на забравените думи в българския език

Авторът Виктория Бешлийска събира и разпорстранява стари диалектни форми

24.08.2020 | 10:00 Редактор: Виктория Гетова

Блогът Words Do Worlds събира и разпространява старите диалектни думи в българския език. Каква е скритата сила на забравените думи и тяхното преоткриване?

"Възникна като личен блог, в който исках да споделям впечатления от пътувания и ревюта на книги. На рождения си ден помолих аудиторията да ми подари по една стара забравена дума и така се роди инициативата "Обичам българските думи", разказа авторът на блога Words Do Worlds Виктория Бешлийска в студиото на "България сутрин".

Според нея трябва да има специални места, на които да се съхраняват остарелите думи в българския език.

"Хубаво е остарелите думи да излизат и извън музеите. Писането е една от формите, в които можем да ги запазим. Вярвам, че забравените думи могат да се върнат в активния ни речник и ежедневния ни език", посочи още Бешлийска в ефира на Bulgaria ON AIR.

Хората не бива да се притесняват да използват стари и диалектни думи, тъй като те показват богатството на езика, убедена е тя.

"Ако използваме дори и една дума, която да ни отличи, това създава памет у тези, които ни слушат и ни гледат", добави още авторът на блога.

Бешлийска смята, че новите думи, навлезли в езика, могат да съществуват паралелно със старите забравени форми.

"Визуално съхранени на страницата във Facebook са малко повече от 300 думи, а колекцията се състои от много по-голям брой думи", поясни авторът.

Башлийска разказа, че има и съвременни автори, които използват забравени думи в своето творчество и се опитват да създават нови такива.

"Нашият език има изключително богата история заради контактите с други държави. Взели сме думите, но сме ги доразвили и обогатили", добави още Виктория Башлийска.

Вижте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
11 rate up comment rate down comment 0
Иван
преди 3 години
Моля ви, научете се когато правите подобни новини да слагате линк към сайта. Това е много полезно за тези хора, които си правят труда да пишат, да публикуват, да събират думи. Хубаво е, че успяват да достигнат до медиите, но сложете един линк към тоя сайт, че да може да се посети! Сигнализирай за неуместен коментар