България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

"Карантиниране" - как извънредното положение роди нови думи?

Лексикалната система е най-динамична и отразява промените в обществото, посочи доц. Владислав Миланов

08.06.2020 | 08:12 Редактор: Юлия Христова

С пълната убеденост, че живеем в нов и различен свят, който беше докоснат и преобърнат от непознат за медицината вирус - можем да потвърдим, че следите от тези няколко месеца са видими и ще останат и в близко бъдеще. Отражението обаче не е само в навиците и новия тип комуникация, включваща възловата дума "дистанция", защото промяната се усеща дори в езика, на който говорим. 

Лексикалната система е най-динамична и отразява промените в обществото. "Карантиниран" е пример за нова дума. Тези нови думи са по-лесни и по-удобни. Това каза за "България сутрин" езиковедът доц. Владислав Миланов

"Думата, която трябваше да чуваме по-често е "свобода" и "отговорност". Според мен "карантиниране" ще остане в речника ни, защото е лесна за употреба", посочи още той. 

Доц. Миланов е на мнение, че са навлезли думи, свързани с извънредната ситуация, а хората и чрез езика са се опитали да са достатъчно критични и остри. Имало е редица крайности, на моменти и прекаляване. Времето пък щяло да покаже кои нови думи ще останат в употреба. 

"При нас например "джиросвам" - италианска дума, е придобила още значения", обясни той за Bulgaria ON AIR.

Езиковедът обясни, че с думите трябва да се борави по-внимателно. За съжаление, научните нападки не са успели да доведат до по-голяма полезност, не ни се е случило спорът "да роди" истината. 

Гледайте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК