България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Харчим ли повече за разкрасителни процедури във време на пандемия

Ковид-19 отключил чувство за тревожност, че животът ни е под заплаха

21.08.2020 | 09:05 Редактор: Искра Ангелова

Карантината заради коронавируса се оказа доходоносна за козметичните хирурзи. Те станаха доста търсени по време на пандемията. Една от причините, според експерти, е че видеоконференциите по време на изолацията карат хората да изпитват неудовлетворение от външния си вид. 

В Щатите, например, рязко се е увеличил ботоксът и лифтингът. Странното е това, че въпреки заплахите от икономическа криза, хората се вълнуват повече от външния си вид. И тъй като не могат да пътуват, спестените пари инвестират в разкрасителни процедури. 

"Коронавирусът и цялата ситуация, която се развихри през тази година, отключва нещо, което през вековете сме наблюдавали многократно - нарича се повишена екзистенциална тревожност. Когато темата за смъртта, заплахата за живот са ежедневие и глобално завземат съзнанието на хората. Тази екзистенциална, която включва и инстинкта за самосъхранение, и емоциите, които придружават това силно преживяване, е характерно за хората", каза психологът Пламен Димитров за "България сутрин".

Той посочи, че случващото се при тази тревожност е чувството, че животът ти е застрашен, ако не непосредствено, то с една невидима заплаха.

"Отключва защитни механизми, някои от тях са ни обградили, други са по-невротични, дисфункционални, те отразяват характерови изкривявания и трудности в индивидуалното развитие. Хората, които ползват естетически, пластични намеси в тялото си, се отличават с много ясен психологически профил, който има връзка с тяхната защитна система. Това е голямата имунна система", коментира още Димитров пред Bulgaria ON AIR.

Психологът подчерта, че когато има заплаха и повишена тревожност - отключва това, което ориентира хората към пречистване и подобрение.

"В световен мащаб това се случва не само с разкрасителни процедури, но и първото и най-важното нещо е усещането, че трябва да направиш промени, а те са свързани с неща, които не харесваш. Затова много хора са на площадите опитват да променят нещо, получавайки сигнал, че съвестта им не е съвсем чиста", допълни специалистът.

Според него прякото ползване на естетични разкрасителни процедури, което е без медицински предписания, е свързано с комплекс.

"Тази защитна процедура бори емоции, с които трудно се справяме. Повечето хора, които ползват такива процедури, имат нарцистични характерови черти. Имам пациенти, които са с 15 операции", посочи Димитров.

"Не мога да кажа, че има увеличение. При нас нещата са си такива, каквито бяха и преди пандемията. Добрите клиники си имат достатъчно работа, за да могат да не се оплакват. Тази седмица всеки ден имаме по 4 операции, но е логично да е така, защото хората дълго време са седели вкъщи, без физическа активност, наблегнали повече на приятните трапези. При лифтинга имаме сериозно сваляне на възрастта - от 10 до 15 години. Ботоксът и филърите са ежедневие", каза известният пластичен хирург д-р Николай Георгиев.

Психологът сподели още, че по време на пандемията има увеличение на тревожно депресивните разстройства, както и самоубийствата.

"Психичното здраве на една нация е фактор номер едно за стабилност и благополучие, тъй като то е по-чувствително, отколкото икономическите характеристики", категоричен е Пламен Димитров.

Вижте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
2 rate up comment rate down comment 1
анонимен
преди 3 години
Оф гадост. Наложи се тази тенденция, а е безумно... Сигнализирай за неуместен коментар