България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Историк: За да е успешен протестът, трябва зад него да има структура

Според проф. Иван Илчев сегашните демонстрации са морални и нямат социални искания

20.08.2020 | 09:12 Редактор: Ивет Арабова

43 дни на недоволство, блокади, барикади - с искания за оставки, смяна на модела и промяна на Конституцията. Какви рискове крият тези искания и възможни ли са? 

"Протестът е морален. За съжаление, повечето такива протести не успяват да спечелят. Макиавели навремето казва, че побеждава въоръженият. Този протест няма социални искания", каза в "България сутрин" историкът проф. Иван Илчев, който е бил два пъти ректор на СУ "Св. Климент Охридски".

Според него дори правителството на Александър Стамболийски след Първата световна война не е на това ниво като сегашния кабинет.

"За да има успех такъв протест, зад него трябва да има някаква структура, която да осигурява организацията, да докарва хора от провинцията. Сега протестиращите съвсем правилно се разграничиха от БСП, от Мая Манолова. Има наръчници по протести в света, този е направен абсолютно непрофесионално", подчерта проф. Илчев.

По думите му разумно е това, което сега започват да правят протестиращите - блокадите на институции.

Проф. Илчев добави пред Bulgaria ON AIR, че не са се появили лидери, а по-добрите са били омаскарени и принудени да се оттеглят.

"Преди 2 седмици имаше подписка от 30-ина преподаватели от СУ. Преди 10 дни излезе подписка на колеги от БАН. Българската интелигенция не е на мястото си. Ние сме в краедворието на Европа, ЕС подхожда с двоен стандарт към протестите в Беларус и в България", посочи проф. Иван Илчев.

Вижте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


2
1 rate up comment rate down comment 0
Нина
преди 3 години
1
0 rate up comment rate down comment 2
Ради
преди 3 години
За съжаление е прав професорът. Сигнализирай за неуместен коментар