България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Кардиолози с любопитни факти и неприятни прогнози за Ковид-19

Коментар на проф. Иво Петров и доц. Красимира Христова в "България сутрин"

19.08.2020 | 09:11 Редактор: Тодор Петров

Как коронавирусът засегна най-важния човешки орган - сърцето? Проучване установи, че вирусът засяга сериозно и бъбреците, освен сърцето и белите дробове.

"По болезнен начин разбрахме, че трябва да продължаваме да обръщаме внимание на сърцето, независимо от Ковид-19. 3 месеца преди пандемията беше публикуван огромен обзор относно увредата на миокарда и увеличаване на сърдечните заболявания по време на епидемия. Предсказа това, което сега наблюдаваме", коментира кардиологът от "Аджибадем Сити Клиник" проф. Иво Петров пред Bulgaria ON AIR

Той е на мнение, че много по-често има индиректна увреда на миокарда и съдовете. По думите му едно от основните нарушения е масовото тромбообразуване. Възпалителната буря и микрортромбообразуването пък са предпоставки, при които се уврежда сърцето, бъбреците и белите дробове.

"Не е вирусът това, което се опитва да ни убие, а по-скоро реакцията на нашия организъм", подчерта проф. Иво Петров и продължи:

Един от първите драматични случаи беше младо момиче, което е било прието със съмнение за инфаркт и когато я изследват, се оказва, че тя има много тежко увреждане на миокардната тъкан. Това може да имитира миокарден инфаркт. Може да доведе до увреда на помпената функция на сърцето.

По думите му трябва да направим всичко възможно с наличните лекарства да помогнем на организма да се справи с инфекцията. Кардиологът е скептичен относно намирането на лекарство срещу Ковид-19. Но е категоричен, че не трябва да страним от методите, които са доказани от стотици години.

"Вълшебния антибиотик най-вероятно няма да го има. Трябва да обърнем внимание на всички методи на профилактика и лечение", смята проф. Петров.

Доц. Красимира Христова - кардиолог от Националната кардиологична болница, посочи в студиото на "България сутрин", че коронавирусът засяга предимно белодробната система, но тя не може да бъде разделена от сърдечно-съдовата система. 

"Винаги се намират остатъци от тази прекарана инфекция. Това е вирус, който е непознат, последиците са непознати. Тепърва ще видим какво ще се случва с пациентите, които са се срещнали с вируса", предупреди тя. 

Запитана за лечението на пациентите, кардиологът посочи, че в момента се работи на принципа "проба - грешка". Не знаем как да предотвратим заразата с вируса, отбеляза доц. Христова

СЗО обяви, че хората между 20 и 40 години разпространяват най-много и най-бързо коронавируса. Според проф. Петров младите са много отговорни и изпълняват стриктно указанията, когато те не са самоцелни и диктаторски установени.

"Тази нова нормалност вече се случва - животът продължава, но трябва да спазваме уроците, които научихме. Да спазваме дистанция, да имаме необходимите предпазни средства", каза още той.

Гледайте цялата дискусия във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


2
0 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 3 години
Ние българите страдаме от синдрома на разбитото сърце...Децата ни избягаха, родителите са болни и тъжни...младите не смеят да се обвързват, защото си дават сметка че не могат да изхранват семейство...Ковида със сигурност ще ни довърши, само че е добре да има впредвид, че също сме със смели сърца и трудно ще се дадем. Сигнализирай за неуместен коментар
1
0 rate up comment rate down comment 0
Нина
преди 3 години