България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Експерт: ЕС не е готов да застане до Беларус, ако сте стигне до кръвопролития

Според Весела Чернева от Европейския съвет за външна политика Лукашенко е един от последните автократи

19.08.2020 | 08:42 Редактор: Георги Камарашев

Стотици хиляди излязоха на бунт в Беларус. Какви са възможните сценарии за страната? Темата коментира ръководителят на софийския офис на Европейския съвет за външна политика Весела Чернева.

"Много хора смятат, че 89-a г. се случва в Беларус, макар и 30 г. по-късно. Това е по-скоро един арменски тип революция, вместо украинска. Голяма част от беларусите пазаруват във Вилнюс. Те ползват съществена част от облагите на ЕС", заяви Чернева в ефира на "България сутрин".

По думите ѝ очевидно беларуският народ не е доволен от резултатите на изборите. Реакциите на Европейския съюз към случващото се в страната обаче били нееднозначни.

"Правомощия няма Путин, правомощия има суверенът. ЕС е ограничен по отношение на това какво може да направи. Не трябва да се изпращат твърде смели сигнали, защото те може да бъдат прочетени грешно. Ако сега ЕС се изправи и каже "Ние ще ви подкрепяме!", и ако се стигне до големи кръвопролития, тогава готов ли е той наистина да застане до Беларус? Не, не е готов.  ЕС може да бъде определен тип посредник и гарант, че гласът на опозицията може да бъде чут на някакъв вид кръгла маса. Това е следващата стъпка в този процес", обясни експертът пред Bulgaria ON AIR.

Чернева подчерта, че Русия няма намерение да използва военна сила за разрешаването на конфликта в Беларус.

Според нея президентът на страната Александър Лукашенко е един от последните автократи, които не желаят да се разделят с диктатурата. 

"Лукашенко не може да дели властта. Не мисля, че някой смята, че това е пътят напред. Арменският вариант е за предпочитане. Ще има и автентични кандидати от протестиращите. Събирането им на една маса обаче ще бъде под условие Лукашенко да напусне. Беларусите искат изчистване на институциите и механизмите от хората на Лукашенко. Дори утре да решат да направят нови избори, няма кой да ги направи, защото държавният апарат е изцяло овладян", категорична бе тя.

Чернева изтъкна, че в Минск се забелязва едно усещане на безвремие, което трудно можем да си представим като държава членка на ЕС.

"Била съм в Минск и като че ли там 90-те години са застинали. Няма свободна преса и свободни медии. Има няколко измъчени на брой опозиционери, които прекарват времето си в затвора. Хората се информират апокрифно. Това е един режим, който ние не можем да си представим, че съществува и сме го забравили. Лукашенко наистина е затънал в корупция. Но също така неговото чувство, че той едва ли не ще умре на поста си, това в крайна сметка вбеси беларусите. Той реално фалшифицира изборите. Беларусите не могат да търпят лицемерието", обясни още тя.

Вижте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
0 rate up comment rate down comment 1
Нина
преди 3 години
Има грешка в заглавието Сигнализирай за неуместен коментар