България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Трагедията в Белгун: Високата скорост е ключова, действаме примитивно

Големият проблем е, че не спазваме законите, заяви преподавателят в НСА Димитър Илиев

18.08.2020 | 08:33 Редактор: Юлия Христова

Разследват катастрофата, при която четирима души бяха пометени на тротоар в Каварненско. Основната версия е, че шофьорът карал с превишена скорост. Той също е пострадал и е настанен в болница. Освен него има още двама ранени, включително третото дете на загиналата жена. 

Четирима души, сред които и две деца, загинаха след нерегламентирано състезание с автомобили вчера в село Белгун. В центъра на селото 36-годишен шофьор губи контрол над управлявания от него лек автомобил, който се качва на тротоара и помита намиращите се там хора. 

Хората сме доста примитивни понякога. Действаме на примитивно ниво. Ако става дума за гонка, при нея рационалното мислене приключва. Това каза за "България сутрин" рали шампионът и преподавател в НСА Димитър Илиев. 

По думите му подобен тип поведение на пътя е абсолютно безотговорно.

"Това е комплексна тема, още от древни време хората се съревновават. Когато обаче това не се прави по правила и на обезопасени места, последиците са големи", подчерта той за Bulgaria ON AIR.

Според Илиев скоростта е ключова при ПТП-тата

"Големият проблем е, че не спазваме законите. Не може да се сложат мантинели по площадите в населените места. Полицията не може да бъде навсякъде. Културата е важна, апелирам да говорим за това колко е опасна високата скорост. Караш със 100 км/ч., но когато се наложи да спреш, разбираш, че нямаш контрол", каза събеседникът.

"Не мога да се примиря, че някак като общество се примиряваме, когато в населено място някой профучи с голяма скорост. Много елементарно човек може да спази закона, нещата са по-прости отколкото ние мислим", настоя Илиев.

Според него легналите полицаи помагат, но не може да ги "наслагаме на всеки 100 метра".

"Нещото, което е важно да се промени, е начинът, по който се наказват подобни престъпления. Минава време, забравя се всичко", допълни рали шампионът. 

Гледайте целия разговор във видеото

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК