България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Игрите на 90-те оживяха през 2020 г. у нас

Светлозара Лазарова и Сами Догмуш забавляват малки и големи

17.08.2020 | 10:10 Редактор: Тодор Петров

Възможно ли е нашето детство да бъде интересно за децата на новия век и колко дълго задържаха вниманието на сегашните малчугани игрите на 90-те години?

Повече за инициативата разказаха в студиото на "България сутрин" организаторите на първите по рода си забавления от преди 30 години - създателят на проекта Сами Догмуш и проектният мениджър Светлозара Лазарова. Първото събитие се е провело на 8 и 9 август около крепостта Баба Вида във Видин.

"На 7 различни терена имаше рефери, които предоставяха на децата атрибутите за игра и им обясняваха правилата. Нашият проект има за цел да събере на едно място родители и деца. В много от игрите те се включваха заедно", разказа Лазарова.

"Имаше "открития", с които не се бяха сблъсквали и беше необходимо да ги инструктираме как се играят тези игри. Имаше и доста деца, които вече знаеха и очакваха с нетърпение да играят", отбеляза Сами Догмуш пред Bulgaria ON AIR.

В първото издание организаторите са запознали децата с игрите на ластик, дама, федербал, дърпане на въже, народна топка, криеница, въртене на обръч и други.

"Нашата цел да е обиколим малките и големите градове и да покажем на родителите и децата как да се забавляват заедно. Да заздравим моста между поколенията", каза още Сами Догмуш.

"Решили сме да изкараме децата от социалните мрежи. Работим по изграждане на голяма платформа - сайт на игрите на 90-те. Да съберем игрите от всички краища на България - как са се казвали и какви са разликите в правилата", посочи Светлозара Лазарова.

Вижте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК