България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Предложената съдебна реформа нямало да направи "улицата" по-щастлива

Коментар на бившия градски прокурор на София Николай Кокинов

17.08.2020 | 09:26 Редактор: Тодор Петров

Ефективните ли ще бъдат идеите на премиера Бойко Борисов за реформа в съдебната система? Той предлага разделение на Висшия съдебен съвет на Съвет на прокурорите и Съвет на съдиите. Всяка от съдийските колегии не трябва да се меси в работата на другата.

Според адвоката и бивш градски прокурор на София - Николай Кокинов, тези промени биха имали по-скоро козметичен характер. 

"Да видим дали изобщо ще бъде даден ход на подобна инициатива. Смятам, че няма да бъдат събрани 2/3 от гласовете на депутати за свикване на Велико народно събрание", посочи той в ефира на "България сутрин".

Кокинов е на мнение, че преименуването на отделните колегии няма да доведе до удовлетворение на гражданите, които по думите му искат по-бързо и справедливо правосъдие. Увеличаване на професионалната квота е по-добрият вариант по линия на политически представените сили, смята юристът.

Премиерът Борисов предлага и намаляване на мандатите на главния прокурор и председателите на Върховния административен съд и Върховния касационен съд. Според адв. Кокинов това трябва да премине през гласуване в парламента и логиката е да няма срастване с властта.

"Принципно изглежда добре и може би малко по-демократично, но от това "улицата" няма да бъде по-щастлива. Хората надали биха усетили по-бързо правосъдие и по-голяма справедливост", заяви той пред Bulgaria ON AIR.

Вижте целия разговор във видеото.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК
 


1
0 rate up comment rate down comment 0
Деси
преди 3 години
Винаги ще има недоволни Сигнализирай за неуместен коментар