България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Напрежение на Орлов мост: Протестиращите отказват да освободят част от платното

Градският транспорт закъснява с 20-30 минути

31.07.2020 | 08:08 Редактор: Ралица Братанова

Антиправителствените протести продължават, както и блокадите на ключови кръстовища в София. От сутринта започна напрежение между протестиращи и представители на Столичната община в района на Орлов мост.

От СО се опитаха да преговарят с протестиращите за освобождаване на коридор, така че по бул. "Евлоги и Христо Георгиеви" да бъдат пуснати две транспортни линии. Разписанието на автобусите е променено.

"Ние искаме да пуснем всички линии, не само две. Но това ще се случи след оставките. Условията са кратки и ясни - три оставки", категорични са протестиращите.

Опитите на директора на "Аварийна помощ и превенция" към Столичната община - Красимир Димитров, да убеди протестиращите да освободят място, остана неуспешен.

"Тъй като на това място, което сме, няма нито палатки, нито протестиращи. Щяхме да осигурим екипи на СО да няма хора като преминават автобусите. Така бихме облекчили хората в София, които пътуват с градския транспорт", обясни той в ефира на "България сутрин".

По думите му в повечето протести има отговорник, с когото общината преговаря, но сега не е така. А чуваемост към исканията им няма.

"Целият център е блокиран. Градският транспорт закъснява с 20-30 минути. За младите хора е окей, но с възрастните хора, които едвам се придвижват, какво правим?", посочи още той.

От общината са направили опит да преговарят и с протестиращите пред Министерския съвет, но също без успех.

"Лагерът е на точното място. Ако има форсмажорни обстоятелства ще се съобразим с тях - например преминаване на коли на "Спешна помощ". Цяла България знае защо сме тук - искаме оставка на Борисов и неговото правителство, на главния прокурор и предсрочни избори", заяви Виктор Лилов пред Bulgaria ON AIR

Красимир Димитров обясни, че преговорите ще продължават, докато не се облекчи трафикът.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК