България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Доц. Спасков: Ананиев се справи с Ковид-19, не се очакват сътресения

Проф. Ангелов вече е управлявал голям финансов ресурс, подчерта бившият началник на "Пирогов"

24.07.2020 | 09:30 Редактор: Юлия Христова

След тежките месеци на борба с Ковид-19, Кирил Ананиев напуска Министерството на здравеопазването и се връща във финансовото ведомство. Здравната криза ще ръководи друг участник в процеса - директорът на "Александровска болница" проф. Костадин Ангелов. 

Битката влезе в една по-стабилна фаза. От носителите на вируса малка част попадат в болница. Няма основания да очакваме дестабилизиране на системата. Кирил Ананиев отива в друга сфера, където е професионалист. Като профил е добре подбран проф. Костадин Ангелов, като управленец на едно от най-големите лечебни заведения. Той участваше и в организацията при борбата с Ковид-19, сътресения не бива да се очакват. Това каза в "България сутрин" бившият началник на "Пирогов" доц. Спас Спасков.

"Личната ми оценка е, че досегашният здравен министър се справи със ситуацията с Ковид-19. Проф. Ангелов вече е управлявал голям финансов ресурс. Можем да посочваме много хора, които биха били подходящи за поста здравен министър, но решението кой да го заеме се взима от премиера", допълни той за Bulgaria ON AIR.

Според него очакванията да се случи чудо в здравеопазването трябва да бъдат загърбени. Нужно е време, а предвид идващите избори такова няма. Второ - той трябва да изпълни програмата на управляващата партия, за което също няма особено много време, смята Спасков. 

"Не познавахме заболяването, сега натрупахме познания, което ни позволява да сме по-твърди в решенията си и не смятам, че ще има такива отмени на заповеди при новия министър. Гледам скептично на тези съобщения за 330 заболели ежедневно, защото ако направим още тестове, те може да са и 500. Правим една извадка с тези тестове. Най-вероятно липсата на средства са пречката да се правят повече такива у нас", каза още доц. Спасков. 

Гледайте целия разговор във видеото

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК