България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Рокадите нямало да променят политиката, важно е кой взима решенията

Ще се иска план за разходване на парите от Брюксел, посочи политологът Георги Киряков

24.07.2020 | 09:04 Редактор: Юлия Христова

Петима министри от настоящото правителство ще бъдат сменени с нови. 

Хората, от които зависят тези смени са същите. Рокадите няма да променят политиката, важно е кой взима решенията. Това каза за "България сутрин" политологът Георги Киряков.

По думите му парите от Брюксел не били сигурни, вероятно ще се стигне до някаква сделка, но ще се иска план за разходване на парите от България. Припомняме, че премиерът Бойко Борисов съобщи след тежките дни на дискусии в Брюксел, че страната ни ще получи от ЕС 29 млрд. евро.

"С този ремонт на кабинета той не цели конфронтация с протестиращите. Целта е да се разколебаят онези, които подкрепят протеста, но не излизат на улицата", коментира Киряков за Bulgaria ON AIR.

"В момента се действа ситуативно, според временни споразумения. Има все още достатъчно силно социално напрежение, което иска оставката на Борисов,  а не на отделни министри. Протестът започна да се разпада на крила вътре в себе си. Радев успя да поеме ролята на обща фигура, излизайки още в началото на протеста", заяви политологът.

Според него очевидно през септември може напрежението отново да нарасне, ако нито един от проблемите не се реши, а това нямало да стане с министерските рокади. Грешен бил ходът със смените в кабинета, предприети от Борисов, смята Киряков.

Гледайте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК