България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Всеки може да иска оставката на всекиго, но според правния ред

Коментар на бившия конституционен съдия Пламен Киров

20.07.2020 | 08:05 Редактор: Наталия Тотева

Протестите с в столицата и в някои градове на страната продължават. Едно от исканията на хората по улиците е оставката на главния прокурор Иван Гешев. 

Бившият конституционен съдия проф. Пламен Киров посочи, че до оставка на Иван Гешев трудно може да се стигне на този етап.

"Самият Иван Гешев заяви, че не смята да я подава. В България всеки може да иска на всеки оставката. Но всъщност трябва да е запознат какъв е правният ред за предсрочно прекратяване на мандата на една или друга държавна институция", коментира той в интервю за Bulgaria ON AIR.

Според Киров, имайки предвид модела на съдебната ни власт, може да разберем и ролята на прокуратурата в конституционната система на България.

"Главният прокурор не се назначава от президента - единствено и само по волята на президента. Главният прокурор се назначава от президента по предложение на Висшия съдебен съвет с една процедура, описана в Закона за съдебната власт и отчасти основата се съдържа в самата Конституция", обясни събеседникът.

По негово мнение до проблемите се е стигнало с желанието на президента да откликне на призивите на определени политически въздействия като върне кандидатурата на Висшия съдебен съвет.

"Той не направи никакви възражения по същество, що се отнася до персоналните качества на кандидата - на настоящия главен прокурор Иван Гешев. Той каза "имам претенции само гледна точка на процедурата - да има повече кандидати". При разделянето на Висшия съдебен съвет на две колегии и предложението на колегията, която организира следователите и прокурорите, нямаше как да има повече кандидати, защото ако излъчат повече кандидати, съдиите щяха да определят кой да бъде предложен за главен прокурор", отбеляза Киров.

И даде пример с това, че скоро предстои промяна на председателят на Върховния касационен съд.

"Съдебната колегия ще номинира кандидат за нов председател. Тогава пак кандидатурата ще бъде една. Няма да бъдат три-четири, защото ще се разделят гласовете, няма да се стигне до мнозинство и предложение до държавния глава", уточни бившият конституционен съдия.

Вижте целия разговор във видеото. 

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК