България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Журналист: Решенията на Заев бяха невъзможни при Груевски

Според Любчо Нешков резултатите са крехки, но очаквани

16.07.2020 | 09:13 Редактор: Искра Ангелова

Председателят на Социалдемократическия съюз на Северна Македония и бивш премиер Зоран Заев обяви, че водената от него формация "Можем" печели предсрочните парламентарни избори в страната. При обработени близо 94% от подадените бюлетини социалдемократите водят с 36,1% от гласовете, а ВМРО-ДПМНЕ е на второ място - с 35,9%.

"Това е правителството, което промени името на страната. Това са рискови реформи - първо да подпишеш договор с България, който да ти отвори пътя за евроинтеграцията, да разрешиш спора с Гърция. Това са неща, които само преди 3 години бяха невъзможни при управлението на Никола Груевски", каза журналистът Любчо Нешков в студиото на "България сутрин"

Според него резултатите са крехки, но очаквани. Той подчерта, че да промениш името на държавата си е страшно, въвеждането на втори език - също.

"Слава Богу, че резултатите се сбъднаха, защото едното е пълна реставрация, пълен блокаж на страната и конфронтация със съседите, защото опозицията какво предлага? Първоначално да преразгледа договора от Преспа, не приема договора за България, не приема промяна на името", допълни още Нешков пред Bulgaria ON AIR.

Той посочи, че в парламента, дори и да има мнозинство, която и да е партия в Македония, се е наложил принципът да има коалиция между една македонска и една албанска политическа партия. Това е наложено от поне 20 години.

"Винаги е имало албански политически формации, които са участвали в управлението, което е обезпокоително, защото все още се залага на малко краен национализъм. В 120-местния парламент партията на Зоран Заев ще има поне 46, опозиционната ВМРО-ДПМНЕ - 44, партията на Али Ахмети остава като най-влиятелна в страната с 16 и албанският алианс, който влиза с 12. При тази конфигурация, дори две формации - Заев и Али, имат необходимото мнозинство. Но преговорите ще бъдат много по-сложни и разпределението ще отиде с още няколко формации", допълни журналистът.

Според Любчо Нешков е възможно Заев да отиде и към тройна коалиция.

"Сърбия няма аналог на Балканите. В Сърбия слънцето изгрява и залязва с Александър Вучич. Имаше статистика, че по време на пандемията опозицията е имала 3 секунди участие по телевизията. Нещата са несравними. Другото, което е - насилието, което видяхме от страна на полицията по време на протестите в Белград - това е режимът на Милошевич. Вучич е министър на информацията на Милошевич", поясни Нешков.

Вижте целия разговор във видеото.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК