Заев олицетворява промяната, ВМРО-ДПМНЕ провели негативна кампания

"В Македония не е популярно да се разкрива историческата истина", каза доц. Спас Ташев

15.07.2020 | 22:13 Редактор: Искра Ангелова

Последен ден на предсрочния вот в Северна Македония. Коалицията около бившия премиер Зоран Заев води с малка преднина пред съюза, воден от ВМРО-ДПМНЕ. 

"Тези избори бяха до голяма степен предизвикани от самия Зоран Заев. В началото, когато той изяви желание за предсрочни избори, прогнозите даваха доста голяма предимство за него, като управляващ фактор. След това нещата започнаха да се променят. Само преди 3 седмица една американска социологическа агенция направи задълбочено проучване в Македония и разкри тогавашната картина, според която ВМРО-ДПМНЕ щеше да бъде лек победител", каза доц. д-р Спас Ташев от Института за изследване на населението и човека при БАН за "Денят ON AIR"

Той изтъкна последните проучвания, според които Зоран Заев и неговата формация ще победят на тези избори, но нещата щели да бъдат много близки, което на практика ще отнеме вкуса на победата.

"Зоран Заев олицетворява промяната. Ако проследим кампаниите на двете формации, ще видим, че ВМРО-ДПМНЕ провеждаха една доста негативна, антиевропейска кампания. Заради това хората не очакват някаква промяна. Която и да е от двете формации победител в Македония, за съжаление, там ситуацията е такава, че тя няма да може да управлява самостоятелно", допълни доц. Ташев.

Според него при всички случаи ще се наложи да разчита на подкрепата на някоя от албанските партии. 

"Заев направи някои промени, които не бяха толкова популярни, а това намали неговото влияние сред избирателите. От тази гледна точка и България допусна грешка, когато разчиташе, че именно Зоран Заев, който трябваше да реализира този договор за добросъседство, трябваше да свърши нашата част от работата", каза още експертът.

Той подчерта, че в Македония не е популярно да се разкрива историческата истина, а всеки, който го направи, ще загуби от своето политическо влияние. 

"България е заинтересована сами да отстояваме нашата гледна точка. Трябваше да изградим информационни канали, чрез които да я покажем пред македонското общество. Години наред повтаряме, че нямаме български медии в Македония, има сателитна БНТ. България не съумява да представи своята позиция пред гражданите на Република Македония, което е сериозен проблем за нас самите", категоричен е доц. Спас Ташев.

Вижте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК