България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Правят се хиляди тестове, а НЗОК плаща стотици - кой поема огромния разход?

Пламен Таушанов: Не може да се твърди, че Касата не разполага с необходимите средства

08.07.2020 | 09:00 Редактор: Ралица Братанова

 

Дневно у нас се правят над 2000 теста, а за май месец Здравната каса е платила едва 330. В същото време от август НЗОК ще плаща за пътеката 1200 лева, като в тази сума влиза и стойността на PCR тестовете за пациентите, които постъпват в болница.

Председателят на Българската асоциация за закрила на пациентите и член на Надзорния съвет на НЗОК - Пламен Таушанов, коментира в "България сутрин", че все още не е ясно дали болниците или пациентите са дали пари за тези тестове.

"Не може да се твърди, че Касата не разполага с необходимите средства. Има ясна концепция за какво се плаща. Има утвърдена клинична пътека и процедури при хоспитализация", поясни той.

По думите му е важно да се знае, че и при сегашната клинична пътека, която е 630 лв., има процедури, при които пациентите са в реанимация и при тях Касата не поставя условия за колко дни важат, а е за колкото е нужно.

"Алгоритъмът за приемане на пациенти все още не е изписан и не може да се иска или твърди, че директорите на болниците ще решат какво изследване да направят", заяви Таушанов пред Bulgaria ON AIR.

Той бе категоричен, че тази система трябва да бъде обсъдена, защото виждаме прехвърляне на топката от различни институции и в края на краищата потърпевши ще бъдат пациентите и медиците.

Вижте още в репортажа на Даяна Георгиева. 

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК
 


1
0 rate up comment rate down comment 0
Нина
преди 3 години
Човек не смее да се разболее вече Сигнализирай за неуместен коментар