България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Наводнение унищожи мазетата и гаражите в "Манастирски ливади"

Кметът на район "Триадица" Димитър Божилов коментира, че не е ясно дали всичко е законно

08.07.2020 | 08:32 Редактор: Наталия Тотева

Проливните дъждове и бури в столицата засегнаха много квартали. Повече от 12 часа хората в кв. "Манастирски ливади - изток" са останали без ток, а щетите по част от блоковете са сериозни.

Причината е преливането на река Бара Изливо. При по-обилни валежи първите кооперациите в близост до моста посрещат водата и мазетата им са наводнени.

"От вчера от 9 ч сме започнали да отводняваме със собствени средства, след това се включи и пожарната. Благодарение на реакцията на хората от общината и кмета, до 2:30 през нощта сме изпомпвали водата от мазетата и гаражите. В момента продължаваме с наши помпи. От пожарната си тръгнаха, понеже казаха, че нивото е паднало ниско за техните помпи. Мазетата и гаражите са 2 метра под вода", разказа за Bulgaria ON AIR един от живущите в квартала - Любомир Първанов.

Той посочи още, че има материални щети- коли, мотори.

"Мазетата и гаражите - всичко, което е вътре в тях като дрехи, играчки на децата, книги, документи - всичко е да го събере човек и да го изхвърли", добави Първанов.

Според друг от живущите, подобно сериозно наводнение се случва за втори път за три години, като мостовото съоръжение спира притока на реката.

По думите на хората пред екипа ни, преди изграждането на моста преди няколко години подобни наводнения не е имало.

Кметът на район "Триадица" Димитър Божилов заяви, че е изработен подробен устройствен план за парк, който да бъде по поречието на две реки, едната от които Бара Изливо. 

"Парцелът е общински, но при нас не са налице документи, които да са изискуемите съгласно закона книжа. Става дума за мостово съоръжение и преход на река, където има ангажирани доста институции - със сигурност "Басейнова дирекция", която стопанисва всички подобни обекти. Проверката продължава. Засега не съм се убедил, че всичко е законно", обясни Божилов.

Вижте повече в репортажа на Михаела Карабельова и във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК