България сутрин

Всеки делник от 7:00 часа
още

Лошият климат ще удари най-вече зърнопроизводителите

Застрахователят спасява производителите, все разчитаме, че проблем няма да има, посочи Костадин Костадинов

07.07.2020 | 08:55 Редактор: Александра Иванова

Сушата, последвана от тежки бури само в рамките на няколко месеца в страната, предизвикаха значително по-нисък добив на пшеница. Според експерти той е четири пъти по-малък.

Председателят на Националната асоциация на зърнопроизводителите - Костадин Костадинов, заяви в "България сутрин", че ситуацията е тежка за районите, в които е нямало валежи.

"Прогнозираме 30% спад на добивите. Не искаме да бъдем лош пророк, но засега това се оправдава", посочи той.

Според Костадинов цената на хляба обаче няма да скочи.

"Формирането на цената на хляба не е само от пшеницата, а и от работните заплати и енергоизточниците. Най-тежко ще е за зърнопроизводителите, ще повлияе на всички контрагенти, с които работят, ще се отрази и на самите наеми. В Добрич добивът е 150 кг", отбеляза още той пред Bulgraia ON AIR.

Председателят на Националната асоциация на зърнопроизводителите изтъкна, че няма финансов механизъм за подпомагане на бранша в проблемни периоди.

"Сега застрахователят спасява производителите. У нас все разчитаме, че проблем няма да има. Входирали сме предложение към Министерството на земеделието за увеличаване на кредитния лимит за отпускане на кредити за семена", каза той.

Вижте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК