България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Как и защо се стига до фалшиви положителни тестове за Ковид-19?

Коментар на зам.-директора на НЦЗПБ проф. Ива Христова

03.07.2020 | 09:35 Редактор: Наталия Тотева

След три положителни проби за Ковид-19 на деца в столичната 185-а детска градина, бащата на две от тях се решава да провери резултатите им, като ги тества повторно в независима лаборатория. Резултатите са отрицателни.

700 лв. за тестове по-късно и независимо от получените отрицателни резултати, според разписанията на РЗИ семейството остава под 14-дневна карантина. Каква е причината за разминаването на резултатите и подвеждащи ли са тестовете?

Зам.-директорът на НЦЗПБ проф. Ива Христова каза за "България сутрин", че има научно обяснение за подобно разминаване.

"Тестовете не са 100% перфектни, но по-скоро могат да дадат фалшиво отрицателен резултат, отколкото фалшиво положителен. Шансът за фалшиво отрицателен е лошо взет материал, ниска чувствителност. Но фалшиво положителен е много трудно да се получи", обясни проф. Христова за Bulgaria ON AIR.

Тя посочи кога е възможно да се получи положителен резултат за Ковид-19 и при повторно тестване - отрицателен.

"При заразяване вирусът е в клетките на горния респираторен тракт, където се изследва. Вирусът е там, навлиза в клетките, размножава се и започва да се отделя със секретите. Това е моментът, в който тестът хваща вируса. В следващия момент обаче - това е човек, който е заразен с много ниска доза и с добър имунитет. Т.е. той бързо се справя с вируса. Безсимптомните случаи са половината от откритите", разясни зам.-директорът на НЦЗПБ.

Според нея PRC тестовете са златен стандарт, защото доказват самия вирус при взимане на носогърлен секрет. А карантина се налага дори и при безсимптомните пациенти, смята проф. Христова.

"Положителният тест си е положителен тест. Карантината се налага, защото макар и безсимптомен този човек, никой не знае в началото дали ще остане безсимптомен. Второ, той отделя вируса и може да зарази другите хора. След няколко дни, дори при някои хора още на втория ден, тестът може да е отрицателен - вирусът да е вече овладян в организма и да не се отделят достатъчните количества в секрециите", уточни тя.

Ниският вирусен товар все пак не означава, че човекът е здрав, той все още носи вируса, подчерта проф. Христова. По думите ѝ ще продължим да генерираме над 100 заразени за денонощие, въпреки бързите реакции и засилените мерки.

"Голяма надежда има в горещите месеци бройката да намалее, но ние не трябва да разчитаме на времето, а на себе си", добави тя. 

Вижте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


5
0 rate up comment rate down comment 0
Хари
преди 3 години
продължениеВ този смисъл е полезна. Като вид болест е обикновенно респираторно заболяване, което преди 10 години не би направило впечатление на никого. Тествайте цялото население, но не с ПСР тест, който нищо не показва и ще се учудите колко много "болни" има в България. Сигнализирай за неуместен коментар
4
1 rate up comment rate down comment 0
Хари
преди 3 години
Овцете, които не успяха да убият преди 2-3 години още се смеят и викат ура, че сме живи. Глобалната спекулация ковид-19 е родена в Калифорния, за да могат да си продават центрофугите, епруветките и реактивите.Тръмп се включи активно в нея като обвини китайците. Естественно, като разчита на щедър хонорар от колосалните печалби от продажби. Така наречената пандемия от ковид-19 има една заслуга освободи родното небе от прелитащи самолети, които си прочистваха резервоарите над България. В този с ... Сигнализирай за неуместен коментар
3
2 rate up comment rate down comment 0
ььь
преди 3 години
Тези тестове реагират на имуноглобулини - IgG и IgM (за активна фаза и за вече отминала инфекция) .. те не изчезват за два три дни... НЕ ЛЪЖЕТЕ ХОРАТА!!! веднъж контаткт с вирус си оставя следи, ако го е имало разбира се... просто за някои хора е удобно друго... Сигнализирай за неуместен коментар
2
1 rate up comment rate down comment 0
petarbozhanov@gmail.
преди 3 години
Кой я направи професор тази *** говори пълни глупости. Сигнализирай за неуместен коментар
1
3 rate up comment rate down comment 1
Нина
преди 3 години