България сутрин

Всеки делник от 7:00 часа
още

Зов за помощ: Борбена майка търси работа, за да гледа болната си дъщеря

Снежанка се нуждае от рехабилитации и средства, Анна прави всичко възможно, за да ѝ ги осигури

29.06.2020 | 09:08 Редактор: Тодор Петров

Снежанка живее повече от 20 години с диагнозата детска церебрална парализа. Двете с нейната майка са неотлъчно една до друга, но Анна Дамянова се обърна с апел за помощ към обществото. Тя има нужда от постоянен приток на средства и търси работа, за да може да осигури по-нормален живот на 21-годишната си дъщеря.

"Кампанията е от 2011 г. Когато сме имали средства, тя е правила рехабилитация. ДЦП не се лекува, хубаво е да се поддържа добро двигателно и ментално състояние. От няколко години се опитвам да намеря дневен център за нея, за да започна да работя. Но тя е с памперс, не може да се обслужва и по този начин не мога да започна да работя. Нямаме средства да живеем. Трябва да ходя с нея, няма на кого да я оставя", разказа Анна Дамянова пред Bulgaria ON AIR.

От един месец тя официално се води личен асистент и сега за пръв път е получила заплата, която е точно 506 лева. Двете със Снежанка живеят под наем, който е 500 лв

"Ако започна да работя, мисля че може да се справяме. Не ми е приятна мисълта, че е можело да бъде друго. С бащата на Снежанка се разделихме, аз взех решението той да си отиде, тъй като не беше баща и мъж на място. Родителите ми са до нас, баба много помагаше, но вече не може", сподели още Анна в студиото на "България сутрин".

Майката в нужда разказа, че рехабилитацията на Снежанка в Полша е била много интензивна и дори е включвала терапии с коне и делфини. Тогава двигателното състояние на момичето е било много добро.

"В България има рехабилитатори и центрове, но всички предпочитат да ходят навън - базите им са по-добри, специалистите работят по-усърдно. На 25 май трябваше да заминем на поредната рехабилитация, но не успяхме. Може да е за добро", откровена е Анна.

А Снежанка е спряна от училище, тъй като при нея се е появил много сериозен синузит. Анна получава бележка, в която пише, че дъщеря ѝ трябва да бъде спряна от учебните занятия. Училището обаче липсва на Снежанка.

"Ако хората ми дадат шанс да работя, животът ми ще е една идея по-лек. Дори да не бяхме на квартира, тези пари пак нямаше да са достатъчни. Имало е нападки, че аз изглеждам добре, щастлива съм и добре облечена. Доста глупаво е човек да съди по облеклото. Тя винаги е много добре облечена, старая се тя да изглежда добре. Твърдо решена съм да се боря, първо трябва да получим общинско жилище", каза за финал Анна Дамянова.

Всички желаещи могат да помогнат двете борбени жени с SMS с текст DMS SNEJANKA на номер 17 777.

Вижте повече в репортажа на Виктор Борисов и в следващото видео.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК

3
0 rate up comment rate down comment 0
Розалина
преди 2 седмици
Прекрасни! Невероятна МАЙКА! Поздравления за водещият, хубави въпроси и симпатия! Благодаря за предаването! Сигнализирай за неуместен коментар
2
0 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 2 седмици
Голяма мъка има по този свят, браво на майката за борбеността й. Сигнализирай за неуместен коментар
1
0 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 2 седмици
Дано се намери кой да й помогне. Сигнализирай за неуместен коментар