България сутрин

Всеки делник от 7:00 часа
още

Новият пик в Китай тръгнал от заразена сьомга - прикриват ли хиляди с Ковид-19?

За ситуацията разказа директорът на българското училище в Шанхай - Димитър Владиков

18.06.2020 | 08:58 Редактор: Наталия Тотева

Шанхай беше слабо засегнат от коронавирусната инфекция през февруари и март. Директорът на българското училище в града и преподавател в университета "Джаотонг" - Димитър Владиков, каза за Bulgaria ON AIR, че всички нови случаи на заразени за последното денонощие са в Пекин.

"23 нови случая, над 100 в последните 2-3 дни. В Интернет се говори, че ако има стотина нови случаи, които са признати, дали всъщност няма хиляди, които се прикриват", обясни той за "България сутрин".

По думите на Владиков преди дни от Китай официално са обявили, че един от най-големите пазари в Пекин, който "захранва близо 80% от града с плодове и зеленчуци, като има и секция от животински храни", е намерена заразена сьомга. Така е започнала и втората вълна от Ковид-19.

"Сьомгата е внесена от Норвегия. Оттам е тръгнала новата зараза, която е подобна на предишната. Говори се, че атакува директно белите дробове", добави събеседникът.

Владиков уточни, че има над 90 000 души, които са тествани.

Относно засилването на мерките, той отбеляза, че към настоящия момент в Пекин пътуванията са спрени.

"Спират такситата, затварят отново училища, детски градини, университети, масово тестване. Засилено полицейско присъствие в града. Навсякъде мерят температурата. Влизаш в търговски център - мерят температурата. Влизаш в квартала, където живееш - мерят температурата. Проверяват със зелени кодове на телефоните. Навсякъде мерките са така, както беше в началото - февруари месец", разказа още сънародникът ни в Китай.

Владиков коментира, че масово се мобилизират лекари, за да няма наплив от новозаразени в болниците.

"Доктори, които са готови да помагат за новите случаи. Китай беше затворил границите за чужденци, защото нямаше нови случаи на заразени за дълъг период. Казваха - "искаме да запазим населението в страната". Явно тази теория не издържа. Виждаме, че има нови заразени", допълни преподавателят.

За обстановката в Шанхай Владиков сподели, че според статистика 92-ма души от пазара в Пекин са се върнали в Шанхай.

"В моя квартал има само 12 такива човека, но той е много голям, по-голям от цяла София. Към момента тук е спокойно. Маските са навсякъде, но това е нещо нормално, тук сме свикнали", каза още директорът на българското училище в Шанхай.

Вижте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК

3
3 rate up comment rate down comment 0
Naomi
преди 2 години
Познавам този човек, той е само докторант и отдавна е отпаднал. Сигнализирай за неуместен коментар
2
3 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 2 години
Този човек не е преподавател в това училище. Сигнализирай за неуместен коментар
1
1 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 2 години
На тези цялата ли храна им е заразена? Все от пазари и от манджи тръгва. Сигнализирай за неуместен коментар