България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

70 000 българи заекват, тениски "Дишай" в помощ на хората

Коментар на фотографа Ангел Захаринов и психолога Владислав Цеков

15.06.2020 | 10:05 Редактор: Искра Ангелова

Около 70 000 българи заекват. Оказва се, че за тях няма централизирана платформа, в която да намерят ценната информация, от която се нуждаят. Фотографът Ангел Захаринов и психологът Владислав Цеков решават да създадат тениски "Дишай" в помощ на заекващите хора у нас.

"Няма централизирано място, в което човек да отиде, да влезе в сайта и да бъде обслужен от до. Да има информация за проблема, да има контакти, връзки за взаимопомощ, логопеди, терапевти. Има разпокъсана информация", обясни психологът Владислав Цеков в студиото на "България сутрин".

И отбеляза, че тяхната основна идея е "споделен проблем - половин проблем".

"Имаме бранд за дрехи, който има идеята да изрази хората. Всеки човек може да застане в нашата платформа и да се самоизрази. Мотото ни беше "Make a statament" - изправи се пред света. Ангел се свърза с нас, а когато той ни писа бяхме въодушевени", допълни Владислав Цеков.

Оказва се, че Ангел заеква. 

"Силата е да кажеш аз съм тук и тази слабост, ако е такава, казваш "силен съм и ще говоря". Всеки ден си казвам, че аз мога. Изживявах го сам. Когато си по-малък, се чувстваш по-слаб", разказа Ангел Захаринов.

Според Цеков хората не знаят как да се държат със заекващите.

"Бях почти асоциален, защото чувствах срам, че човекът срещу мен ще ме чака. Със сигурност с желанието да снимам и това, че имам клиенти - ставах социален", добави фотографът.

Видеото, направено за заекващите хора, разказва историята на Ангел, в него участие взимат популярни инфлуенсъри.

"Имахме три цели - първата беше да информиране хората и да запознаем българите с проблема за заекването. Втората ни цел беше да осигурим контакти и правилни връзки за взаимопомощ. Третата цел беше да съберем малко средства и даряваме 10% от тях", посочи психологът Владислав Цеков.

Вижте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК