Хората мечтаят за митични държавници, олигарсите са по-слаби от държавата

Коментар на политолога доц. Стойчо Стойчев в "Денят ON AIR"

11.06.2020 | 21:45 Редактор: Тодор Петров

Остават 9 месеца до парламентарните изобри у нас. Как ще завърши сблъсъкът между власт и опозиция и каква роля ще имат новите играчи на политическата сцена? 

"Идеално време партиите да узреят за по-нормален следващ парламент. Много пострада през последните 1-2 години политическият дебат. Изнесе се на плоскост, която няма общо с политическото - лични нападки. Това има деморализиращ ефект върху хората. Масовият гражданин започва да си мисли, че политиците се занимават с лични нападки и пиар акции, но не и със съдържателни неща. Затова хората започват да си мечтаят за митични държавници, които не са политици, което ни тласка в други опасни води", заяви политологът доц. Стойчо Стойчев пред Bulgaria ON AIR.

Той е на мнение, че колкото повече са новите играчи, толкова по-малки шансове имат съвкупно те. Вотът на недоволните от сегашните партии в НС щял да се разпилее, смята доц. Стойчев.

В предаването "Денят ON AIR" политологът отбеляза, че не е ясно дали Мая Манолова  ще реализира подкрепа на парламентарния вот и ще повтори своя резултат от балотажа на кметските избори в София. Той не смята, че шансовете ѝ са големи.

"Само Слави Трифонов като дойде... Да видим дали в крайна сметка ще участва. Има между 400 и 700 хил. души, които отиват да гласуват само когато има някой известен на сцената. Въпросът е дали той ще успее да ги мобилизира", изтъкна доц. Стойчев.

Запитан за бившия втори в ГЕРБ - Цветан Цветанов, политологът посочи, че неговата лоялност е неговият най-силен компонент. А ако тръгне да прави политически проект, щял да остане разочарован, защото щял да види, че няма тази харизма, която смята, че има. Доц. Стойчев не допуска вариант подобен проект на Цветанов да бъде патерица на ГЕРБ.

"Патерици са екстравагантни проекти като на Слави Трифонов", настоя той.

Политологът е на мнение, че в момента сме станали арена на сблъсък на вътрешнонационалните проблеми на САЩ. Очевидно, че демократите имат лоби в България и стимулират някакви хора да правят проекти. Моята препоръка към демократите е да влизат по-пестеливо в такива конфронтации. 

На въпроса за войната на държавата с олигарсите, доц. Стойчев отговори така:

Хиперинфлацията направи едни хора много богати. Страхотна схема. Проблемът на българските олигарски е, че нямат бизнес мислене. Пръснаха парите по луксозно направление, тези пари лесно се харчат. Олигарски има в Русия, в Украйна... Нашите са богати хора с влияние. Тези български бизнесмени винаги са били по-слаби от държавата - събитията с Цветан Василев и Васил Божков доказват това.

Според него БСП е лишила България от възможността  да има проевропейска лява партия, а в момента е напът да ни лиши от това да има опозиция в парламента. А по думите му не се очертава да има социално недоволство, което да предизвика предсрочни парламентарни избори.

"Коалиционните партньори в този формат не биха съборили управляващото мнозинство, защото имат меркантилно отношение към участието във властта. НФСБ има малки шансове. ВМРО винаги са имали история и финансова независимост. ВМРО би надживяло електорална криза в патриотичния сектор", подчерта гостът на Ганиела Ангелова.

Вижте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
0 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 3 години
Ами мечтаят - гладна кокошка просо сънува. Сигнализирай за неуместен коментар