България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Работодателите вече са много внимателни, когато трябва да освобождават служители

Преди половин година имало недостиг на кадри в почти всички сектори

11.06.2020 | 09:55 Редактор: Искра Ангелова

Световната икономика се намира в най-тежкия си колапс от 1870 година заради пандеемията от Ковид-19. Очаква се тя да се свие с 5,2% тази година.

У нас изследване показва, че от 353 работодатели само 9% са готови и ще наемат нов персонал.

"През 2011 година започнахме да правим изследването, но това е най-песимистичната прогноза. Обичайно в последните години прогнозата е оптимистична, винаги се очаква да наемат нови и нови кадри, но сега заради коронакризата нещата не стоят по този начин", каза мениджърът "Продажби и бизнес развитие" в Manpower Мария Стоева в ефира на "България сутрин".

Тя сподели, че половин година назад нещата са изглеждали много различно, защото кандидатите за работа са били силната ръка на пазара на труда.

"Те не достигаха в почти всички бизнес сектори, с много малко изключения. И в нискоквалифицирания персонал, и в специализираните позиции имаше недостиг на кадри, работодателите бяха готови да приемат всеки, който е готов да им предложи определени знания и умения", допълни Стоева.

Тя посочи, че Германия и Хърватска са единствените страни в рамките на проучването, което се провежда в над 40 държави, които са с оптимистична прогноза за наемане през следващото тримесечие. 

"В цяла Европа нещата стоят така. Работодателите си взеха уроци и сега са много внимателни, когато трябва да освобождават служители. Имаше и такива, които се погрижиха за служителите си, дори когато се налагаше да ги освобождават. Даваха ги на компании като нас, за да може да им намерим работа в определен сектор", каза още Мария Стоева.

По думите ѝ сферите, които пострадаха от коронакризата, са търговията, както и производствата в голямата си част.

"Спрямо проучването ни, най-ниски са очакванията за наемане на хора в регион Бургас. Там са минус 20%. От тази криза произтичат и доста позитиви. Последните години пазарът на труда не беше никак балансиран. Работодатели бяха поставени в ситуация, в която нямат право кого да изберат да назначат, нямат право да изберат кого да запазят", коментира Стоева.

Вижте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
1 rate up comment rate down comment 0
Чук
преди 3 години
Стига да...сериозно?!))))) Сигнализирай за неуместен коментар