България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Вирусолог: Ковид-19 е тук, независимо дали ни харесва, ще се съобразяваме

"Притеснявам се, че хората реагират доста полярно", каза проф. Радостина Александрова

10.06.2020 | 09:27 Редактор: Искра Ангелова

Броят на заразените с коронавирус у нас расте. 79 са новите случаи и три нови жертви за последното денонощие. Ще бъде ли удължена извънредната епидемична обстановка?

"Факт е, че броят на инфектираните расте. Факт е, че тези случаи в локализирани огнища, не се е стигнало до дифузно разпространение в страната. Но тези огнища не бива да ни успокояват", каза вирусологът към Института по експериментална морфология, патология и антропология към БАН проф. Радостина Александрова в студиото на "България сутрин".

По думите ѝ това ни показва, че вирусът го има, пандемията в световен мащаб не е приключила, нито епидемията в България. 

"Вируса го има, независимо дали това ни харесва или не. Ние трябва да се съобразяваме с него. Всяко едно такова огнище, ако не бъде разкрито и не бъдат взети мерки, би могло да прехвърли искра и да създаде нови проблеми. И може би показва, че ние не сме съвсем готови", добави проф. Александрова пред Bulgaria ON AIR.

Тя допълни, че хората трябва да осъзнаят своята лична отговорност. 

"Ние сме тези, които чертаем ситуацията и това, което се случва. Ситуацията е много динамична и това, което ще се взима като решения, ще бъде в движение. Няма как да очакваме държавата да започне отново да рестартира без да се подаде ръка на родителите. Отварянето на детските градини беше една нормална стъпка", каза още вирусологът.

Радостина Александрова коментира, че това, от което тя се притеснява, е не, че вируса го има, а това, че хората реагират доста полярно. 

"Едните са изключително притеснени - до степен на паника, а другите са хората, за които това изобщо не е проблем, вирусът не съществува и мерките са излишни", посочи тя.

Проф. Александрова отбеляза, че кръвната плазма не е ново лечение. 

"Тя е прилагана през годините при бяс, грип, пандемия, SARS. И се знае, че където има лечение с плазма - има благоприятен резултат. Наричат я пасивна имунизация", разясни вирусологът.

Вижте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
1 rate up comment rate down comment 0
Деси
преди 3 години
Естествено, че не ни харесва- що за въпрос! Сигнализирай за неуместен коментар