България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Първи по рода си мемориален графит на рапъра G Dogg в София

Александър Гогов и Петър Петков разказаха за проекта

09.06.2020 | 08:48 Редактор: Наталия Тотева

Ясен Иванов - G Dogg е български рап изпълнител и поет, починал през 2011 г. на 31 години. Негов мемориален графит, изобразен на 74-то СОУ "Гоце Делчев" в София, е първият по рода си в България. 

Авторите на проекта са Александър Гогов, председател на "Българската ХипХоп асоциация" и Петър Петков, който е част от екипа на "Музика от крайните квартали". Александър сподели за Bulgaria ON AIR, че направата на графита е отнела 3 дни и половина, въпреки атмосферните условия.

"Сантиментът на проекта е, че Ясен е възпитаник на 74-то СОУ. По-подходящо място от това просто нямаше. Това е произведение на изкуството, Arsek & Erase го сътвориха, те са световно признати", обясни той.

По думите му текстовете на Ясен Иванов винаги са показвали колко важно е образованието и средата, която изграждаме около себе си.

"Връзката между графитите и хип-хопа датира над 40 години. В случая връзката е, че е приключиха снимките на първия в България филм за създаването на българската хип-хоп култура - "Музика от крайните квартали". G Dogg беше признат още приживе като значим за българския хип-хоп и ние решихме да заснемем създаването на този графит и да го включим във филма", каза Петър Петков.

"Според него хората в България асоциират графитите с обикновените драсканици по улиците, но "това е изкуство, което е признато в световен мащаб".

"Посланието, което искаме да отправим е, че децата, които учат в това училище, виждат изографиса на човек, учил тук. В същия момент той е успешен в това, което е правил. Децата могат да видят, че един ден те могат да са на неговото място", добави още Александър.

Вижте повече в репортажа на Виктор Дремсизов и в следващото видео:

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


2
0 rate up comment rate down comment 0
гост
преди 3 години
Простотията не бива да се толерира!Уау! Сигнализирай за неуместен коментар
1
1 rate up comment rate down comment 0
gegeg
преди 3 години
бил успешен в това, което правил...хахахахах Сигнализирай за неуместен коментар