България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Пациентите се страхуват да се преглеждат, проблемите им се задълбочават

Д-р Георги Георгиев посочи, че манталитетът на българина е такъв, че отлага до последно

19.05.2020 | 08:18 Редактор: Ивет Арабова

Поради страх от коронавируса много пациенти отлагат ходенето на лекар, дори и при сериозна симптоматика. Подценяват ли пациентите другите заболявания?

"Много от пациентите се страхуват да отидат на преглед. Това съставя предпоставки, ако те имат заболяване, то да се задълбочи. Много пациенти идват на ръба на запушване и трябва да им се сложи катетър. Това усложнява нашата работа. Стресът е един от основните фактори за повечето заболявания", каза за "България сутрин" урологът в "Хил клиник" д-р Георги Георгиев.

Той обясни, че в болницата са осигурили "зелен" коридор за своите пациенти, като по този начин той не се засича с други пациенти.

"Ограничили сме нашия персонал, така че само хората, ангажирани с дадения случай, да имат контакт с него. Повечето пациенти обикновено са с голям житейски опит и гледат адекватно на нещата. Най-важно за пациентите е да спазват ограничение в контактите, да ходят с маски в затворени пространства", отбеляза д-р Георгиев.

Всеки втори/трети мъж над 50 г. е заплашен да развие карцином на простатната жлеза. Урологът изтъкна, че основен симптом за рак на пикочния мехур е кръв в урината.

"При рака на простатна жлеза оплаквания няма. Нашият манталитет е такъв, че отлагаме до последно. Еректилната дисфункция е широко разпространен проблем, стресът играе изключително голяма роля. Много мъже имат този проблем, снижава се и възрастта, на която започват тези оплаквания", посочи д-р Георги Георгиев в ефира на Bulgaria ON AIR.

Урологът добави, че отлагането никога не е добро, без значение дали е за профилактичен преглед.

Вижте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
0 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 3 години
То си е за притеснение. Основно заразата си е в болниците... Сигнализирай за неуместен коментар