България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Аниматори дават нов живот на народните приказки

"Приказка за долната земя" преплита фолклор, магия и съвременност в едно

15.05.2020 | 09:50 Редактор: Искра Ангелова

Аниматори вдъхват нов живот на народните приказки. Те съчетават фолклор, магия и съвременност в едно. Завладяващата "Приказка за долната земя" разказва за подрастващия младеж Алекс, който е командирован в забравено от бога място в селото на неговата баба - Вратня.

"Това е много актуална и много съвременна история, която успешно преплита това съвремие, с което се сблъскат подрастващите в момента. Дори и това, което ние помним като деца -  израстването на село", каза творческият арт директор и основател на студио "Змей" Димитър Петров в "България сутрин".

Той посочи, че това е една история за израстването, в която съвременните технологии имат също своето място и като нещо градивно, а не само като нещо, което трябва да се избягва. 

"Основната ни идея беше да вземем нашия фолклор и тази магия, който той носи, за да го поставим в един съвременен контекст, който да е разбираем за съвременните деца", подчерта Димитър Петров.

От студио "Змей" не за първи път обединяват елементи от фолклора и съвременността. Те създават и първият анимационен сериал с български фолклорни мотиви - "Златната ябълка".

"Ние сме студио за разказване на истории, въпреки че в момента фокусът ни е отправен към анимациите. Самото студио много се разраства последните години. Вече сме 22 човека, които искаме да разказваме истории", каза още арт директорът пред Bulgaria ON AIR.

Илюстрациите на книгата са дело на Мира Мирославова, а Ирена Първанова пише теста, това е нейният дебютен роман. Тя е сценарист и на "Златната ябълка". 

"Ирена е направила проучване за "Златната ябълка" и за българския фолклор. Много от образите в нея са базирани на нейната баба или на хора, които тя познава", допълни Димитър Петров.

Вижте целия разговор във видеото.

Снимка: Facebook

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК