България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Българи трансформираха шнорхел-маски в борбата с коронавируса

Използването им осигурява почти 100% защита на цялото лице, каза Димо Димов

11.05.2020 | 08:55 Редактор: Искра Ангелова
Българи трансформираха шнорхел-маски в борбата с коронавируса

Шнорхел-маски за гмуркане, трансформирани за защита от Ковид-19, вече се използват от българските медици и пациенти. Те се изработват на 3D принтер и са за многократна употреба.

"Маската се използва много често, но ние модифицирахме тази част, през която влиза въздухът, така че да може към самата маска да се монтират два специализирани филтъра или чрез по-различен преходник да се монтира и филтър, както и възможност маската да се включи към апарат за вдишване. Филтърът е изработен на 3D принтер, той мина през много различни версии и терапии, за да се достигне до най-правилната геометрия, която осигурява лесна разработка и оптимална функционалност. Проектиран е така, че да е лесен за изработка на почти всеки 3D принтер", каза Димо Димов от екипа на Air Collective в ефира на "България сутрин". 

Той посочи, че цялата идея е тръгнала от това, че няма решение за протекция на цялото лице, а този продукт прави точно това.

"След консултация с медицински персонал един от проблемите, който беше разпознат е, че в болницата се използва и маска, и очила, което комбинирано създава проблеми. Маските редовно трябва да се сменят, а в комбинация с очилата се получава запотяване, което пречи на работата. Използването на тази маска осигурява почти 100% защита на цялото лице. Маската, включително накрайникът, са за многократна употреба и се дезинфекцира много лесно", допълни той пред Bulgaria ON AIR.

Екипът им се състои от над 20 експерта в различни области, те работят със собствени средства.

"За да можем да покрием заявките, които вече имаме, имаме нужда и от помощ. Имаме активна дарителска кампания. Към този момент са произведени над 150 маски", каза още Димо Димов.

Вижте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК