България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Българка в Япония: Мерките срещу Ковид-19 са умерени, дисциплината - желязна

Предписват различни медикаменти, в зависимост от пациента - от какво е боледувал преди и пушач ли е, посочи Юлияна Антонова

08.05.2020 | 08:30 Редактор: Александра Иванова

Смъртните случаи на Ковид-19 в Япония скочиха през изминалата седмица, след като положението там беше по-скоро умерено. В Токио, Осака и още 5 префектури беше обявено извънредно положение. Журналистът Юлиана Антонова-Мурата живее в Страната на изгряващото слънце от години. Пред "България сутрин" тя разказа, че мерките не са крайни. Това, което е завишено е дисциплината на японците.

"Хората не бяха задължени да стоят по домовете си и да спрат да работят. Трябваше да носим маска и да пазим дистанция и да спазваме хигиена. Тук хората са съвестни и дисциплинирани, приеха го нормално. Това, което ме поразява, е отношението на японците един към друг. Всеки пази хората около себе си, дори и случайните по улицата", обясни Антонова.

Япония стана втората държава в света след САЩ, която разреши употребата на лекарството "Ремдесивир" за болни от Ковид-19. Антонова сподели обаче, че японската здравна система прилага индивидуален подход към всеки пациент.

"На никой не изписват едни и същи лекарства. Авиган също е в производство. Предписват различни медикаменти, в зависимост от пациента - от какво е боледувал преди и пушач ли е. Това е много важно", уточни тя пред Bulgaria ON AIR.

В Япония не прилагат масово тестване на населението. 

"Правят се по 10 000 теста на ден, не се правят много. Здравните власти се противопоставиха на тестване на хора без симптоми, за да не се претоварва здравната система. Така отиват излишни средства и време", посочи българката  в Япония.

Антонова сподели още, че извънредното положение в Токио ще бъде удължено. По думите ѝ през последните дни заболелите намаляват с по 100 на ден, но вместо отпускане, властите затягат положението.

Вижте още в репортажа на Теодора Георгиева.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК