България сутрин

Всеки делник от 7:00 часа
още

Педиатър: Не е само Ковид-19, опасно е да не ваксинирате децата си!

Ако родителите и детето се чувстват здрави, да отидат на имунизация, подчерта доц. д-р Гергана Петрова

22.04.2020 | 09:49 Редактор: Тодор Петров

От вчера под строг график възстановиха имунизациите и реимунизациите. Много родители обаче се притесняват да заведат децата си. Според някои семейства, ако детето е заразено с Ковид-19, но няма симптоми и бъде заведено на имунизация, това да усложни състоянието му. 

"Стига да са си били вкъщи, да са спазвали указанията на Националния щаб, това дете да не е било контактно на други деца, не виждам как може да бъде заразено. По-скоро се притеснявам от това, че се пропускат ваксинации. Другите инфекциозни заболявания не са се скрили някъде, хората не боледуват само от коронавирус", коментира пред Bulgaria ON AIR доц. д-р Гергана Петрова, която е педиатър в УМБАЛ "Александровска".

Тя подчерта, че ваксинацията напряга имунитета, не го срива. Ако в семейството няма рискови хора, тя не вижда какво може да притеснява родителите. 

"Ако са си работили онлайн от вкъщи или са били съкратени, не виждам как детето може да се зарази. Много по-опасно е да се пропускат ваксини", настоя тя в ефира на "България сутрин".

По думите ѝ ситуацията с морбилито не са чак толкова цветни и хубави, както са били преди 2 години. Морбили не е безопасна инфекция, то е сериозно заболяване и не трябва да се забавя ваксината, предупреди доц. Петрова

"Ако родителите и детето се чувстват здрави - нямат хрема, главоболие, температура или болки в гърдите, да заведат детето на имунизация. Ако след ваксината чувстват неразположение, по възможност да се изолират от детето. Да се приготвят за локална реакция на повишена температура", поясни педиатърът.

Доц. Петрова отправи апел към колегите ѝ да се въоръжат с много търпение, да се пазят и да опитват максимално да успокоят родителите, а също и да им кажат какви са рисковете. 

Вижте целия разговор във видеото.

В момент като този социалната изолация се явява изключително важен фактор, който е ключов за превенцията на обществото. Bulgaria ON AIR апелира всички, които имат възможност - бъдете #ОтговорниВкъщи.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК

1
0 rate up comment rate down comment 1
Деси
преди 2 месеца
Ваксините трябва да са задължителни, а отказващите да го правят трябва да бъдат принудени Сигнализирай за неуместен коментар