България сутрин

Всеки делник от 7:00 часа
още

Защо изследват с бързи тестове полицаите преди лекарите?

Д-р Александър Симидчиев обясни, че те са избрани, защото контактуват предимно със здрави хора

30.03.2020 | 09:33 Редактор: Ралица Братанова

Очаква се днес да започне експериментът с бързите тестове на първата група от 1000 души. Тези тестове ще помогнат да се направи извадка за рисковата група на база, на която да се изготви статистически модел.

В ефира на Bulgaria ON AIR пулмологът д-р Александър Симидчиев, който е член на Медицинския съвет, заяви, че първата рискова група, която ще бъде тествана, е тази на полицаите.

"Това, което ще дадат като възможност тези тестове, е да се оцени имунният отговор на част от популацията, която все още циркулира в общността и е в контакт с всички останали", коментира той.

По думите му първата целева група е тази на полицаите, защото логистично най-бързо и безпроблемно ще стане изследването при тях.

"Първо, те са в преобладаващ контакт със здраво население. Ако изследваме лекарите, вероятността да се получат по-високи резултати, отколкото в популацията, е голяма, тъй като те са в постоянен контакт с болни хора", допълни Симидчиев в "България сутрин".

Той обясни, че изследванията ще дадат възможност да се характеризира какво е разпространението на вируса от гледна точка на имунологията и да покаже какво се случва с груповия имунитет на общността.

Симидчиев допълни, че лицата, които предстои да бъдат изследвани, няма да посещават лечебните заведения, защото това е свързано със събиране на групи от хора.

"Това, което ще направим - ще имаме екипи, които ще се занимават с това. В момента се разработва логистиката. Ще имаме много ценна информация, с която ще можем да направим изводи за цялото ни общество, не само за отделна рискова група", коментира за финал на разговора пулмологът.

Вижте целия разговор във видеото.

В момент като този социалната изолация се явява изключително важен фактор, който е ключов за превенцията на обществото. Bulgaria ON AIR апелира всички, които имат възможност - бъдете #ОтговорниВкъщи.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК

2
0 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 2 месеца
Наистина пълно неразбиране, с изкривена статистика Сигнализирай за неуместен коментар
1
0 rate up comment rate down comment 0
berg
преди 2 месеца
Този въпрос като въпрос за мен е изключително некоректно зададен и показва че има сериозно неразбиране на нещата в живота меко казано. Сигнализирай за неуместен коментар