България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Отмяната на Олимпиадата - най-доброто решение за спортистите

Според Йорданка Благоева е важно спортистите да запазят мотивацията си

25.03.2020 | 10:15 Редактор: Наталия Тотева

Олимпиадата в Токио бе безпрецедентно отложена за догодина. Канада и Австралия обявиха, че няма да изпращат свои отбори, ако бъде проведена това лято. 

"Така както се развиваха нещата и както отказаха Канада и Австралия да участват, мисля че съвсем закономерно беше да вземат това решение Олимпийският комитет и организаторите на Олимпийските игри. Това е най-доброто решение и за спортистите, защото знаем, че те не могат да се готвят в момента както трябва, а Олимпиадата е върховото място, където трябва да покажат своите най-добри постижения", посочи вицепрезидентът на Българския олимпийски комитет (БОК) Йорданка Благоева.

Тя заяви за "България сутрин", че решението е съгласувано с всички национални олимпийски комитети.

Според Йорданка Благоева, която е световен рекордьор и олимпийски медалист от 1972 и 1976 г., е нормално да очакваме загуба на средства заради отмяната на Олимпиадата. 

"Тепърва ще се направят разчетите, защото все пак ние чакаме още много квоти", поясни тя.

"Достатъчно са компетентни и Олимпийският комитет и Министерството на спорта, за да могат да решат тези проблеми", смята вицепрезидентът на БОК.

"Много е важно мотивацията. Много спортисти в неизвестността бяха загубили своята мотивация. Когато вече има някакво решение, това отново ще ги мотивира да пренасочат подготовката си. Да - тежко е. Подготовката за една Олимпиада не е 1 година, тя е 4, за младите спортисти 8 години. Много тежко ще го понесат всички", посочи Благоева за психическото състояние на спортистите в момента.

Вижте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК